Accusonus: Η ελληνική startup που κατακτά την παγκόσμια αγορά επεξεργασίας ήχου
Ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης, co-founder & CEO της Accusonus, της ελληνικής startup που εξειδικεύεται στις καινοτόμες τεχνολογίες γύρω από τον ψηφιακό ήχο, μιλάει στο επιχειρώ για τα προϊόντα της εταιρείας και την παγκόσμια αγορά μουσικής. Σημειώστε: το software της Accusonus έχει χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς που συνεργάζονται με κορυφαία ονόματα όπως οι Bob Dylan, Aerosmith, Dream Theatre και Sepultura αλλά και από κορυφαία αμερικανικά στούντιο παραγωγής ταινιών.
Μιλήστε μας για την Accusonus, για το πως προέκυψε η δημιουργία της και για την ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτήν.
Η εταιρεία ιδρύθηκε επίσημα στα μέσα του 2013 από τον Ηλία Κοκκίνη κι εμένα. Λίγο αργότερα, μπήκε στην εταιρεία, ως συνιδρυτής και angel investor, ο Ελληνοαμερικάνος Michael Tzannes. O Michael είναι ο πρώην CEO της Aware Inc, της εταιρείας που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας DSL. Από την άλλη, ο Ηλίας κι εγώ έχουμε σπουδάσει Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και κάναμε μαζί τα διδακτορικά μας στην Τεχνολογία Ήχου στο Πολυτεχνείο της Πάτρας (υπό την επίβλεψη του Γιάννη Μουρτζόπουλου, του κορυφαίου Έλληνα καθηγητή στον χώρο του ήχου). Επιπλέον, και οι δυο μας δουλεύαμε ημιεπαγγελματικά στον χώρο της μουσικής όσο ήμασταν προπτυχιακοί φοιτητές.
Αυτή η επαγγελματική εμπειρία μας βοήθησε εκείνη την εποχή να καταλάβουμε σε βάθος κάποια από τα καθημερινά προβλήματα που υπάρχουν στην βιομηχανία της ήχου. Βέβαια, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στη συνέχεια η εταιρεία μεγάλωσε χάρη στην σημαντική δουλειά όλων των ανθρώπων της. Σήμερα μοιραζόμαστε το όραμα της accusonus με μία εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα. Είμαστε 23 άτομα στην Πάτρα και στην Αθήνα και μεγαλώνουμε συνεχώς. Στο επόμενο διάστημα μάλιστα θα προκηρύξουμε αρκετές νέες θέσεις μιας και βλέπουμε μεγάλοo περιθώριο για ανάπτυξη.
Μιλήστε μας για τα προϊόντα που αναπτύσσει η εταιρεία σας και για τις καινοτομίες που εντοπίζονται σε αυτά. Αναπτύσσονται στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ;
Τα προϊόντα απευθύνονται είτε σε επαγγελματίες είτε σε απλούς καταναλωτές που κάποια στιγμή ασχολούνται με την παραγωγή ήχου, video και μουσικής. Το drumatom είναι το πρώτο μας προϊόν και βοηθάει τους επαγγελματίες ηχολήπτες να βελτιώνουν τον ήχο των ηχογραφήσεων τυμπάνων. Χρησιμοποιεί πατενταρισμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης οι οποίοι έλυσαν για πρώτη φορά το πρόβλημα της «διαρροής μικροφώνου», ένα πρόβλημα που οι ηχολήπτες αντιμετώπιζαν από τη δεκαετία του '70.
Το Regroover είναι ίσως το πιο διάσημο προϊόν μας μέχρι στιγμής και απευθύνεται σε παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής και DJs. Στο Regroover έχουμε αναπτύξει μία επίσης πατενταρισμένη τεχνολογία η οποία μπορεί να αναλύσει ένα ρυθμικό ήχο και να τον χωρίσει σε κομμάτια. Με άλλα λόγια μπορεί να κάνει «un-mix» σε ήδη ηχογραφημένα tracks. Αυτό επιτρέπει σε ηλεκτρονικούς μουσικούς να ξεκινήσουν από έναν ήχο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν στατικός και να δημιουργήσουν νέα μουσική γύρω από αυτόν, φτιάχνοντας γρήγορα μουσικές παραλλαγές.
Τέλος η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη σειρά προϊόντων μας είναι αυτή της «επιδιόρθωσης» ηχογραφήσεων φωνής. Πρόκειται για τα προϊόντα της σειράς ERA. Αυτά εστιάζουν στην αμεσότητα και προσφέρουν πολύ αξιόπιστα και γρήγορα αποτελέσματα στην επεξεργασία ήχου. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται τόσο από καθημερινούς παραγωγούς περιεχομένου (youtubers, videographers, podcasters) αλλά και από ηχολήπτες ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών οι οποίοι δουλεύουν κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Ποια είναι η αγορά στην οποία απευθύνεται σήμερα η Accusonus και ποια η σχέση με την Ελλάδα και τη μουσική βιομηχανία της χώρας μας;
Παρότι η ανάπτυξη των προϊόντων μας γίνεται κυρίως στην Ελλάδα, η accusonus, από την πρώτη στιγμή, κοιτάει την παγκόσμια αγορά και τα προϊόντα μας έχουν πωληθεί σε πάνω από 100 χώρες. Οι βασικές μας αγορές είναι χώρες όπου ανθεί η βιομηχανία του θεάματος (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία κτλ). Φυσικά στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες στο χώρο της παραγωγής μουσικής και video. Όμως, η αγορά της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μικρή και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική της παγκόσμιας αγοράς.
Διαβάζοντας κανείς για την Accusonus, μαθαίνει πως το λογισμικό σας έχει χρησιμοποιηθεί από σημαντικούς καλλιτέχνες και παραγωγούς του χώρου. Θέλετε να μας αναφέρετε μερικά από αυτά τα παραδείγματα;
Το drumatom έχει χρησιμοποιηθεί σε κορυφαίες παραγωγές της Rock και της Heavy Metal μουσικής και χρησιμοποιείται από παραγωγούς/ηχολήπτες που συνεργάζονται με κορυφαία ονόματα όπως οι Bob Dylan, Aerosmith, Dream Theatre, Noel Gallagher, The Cure, Sepultura, κτλ. Από την άλλη, το Regroover χρησιμοποιείται από μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας ηλεκτρονικής μουσικής και έχει πάρει πολλά βραβεία καινοτομίας. Έχει ενδιαφέρον μία συνέντευξη στην οποία μιλάει για το Regroover ο Andrew Scheps, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ηχολήπτες, βραβευμένος με τρία Grammy για τις δουλειές του με ονόματα όπως Red Hot Chilli Peppers, Adele, Lana Del Ray κτλ. Ο Andrew θεωρεί το Regrooveer ως ένα software που ανοίγει νέους δρόμους στα προγράμματα παραγωγής μουσικής, μιας και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να «ακούσει» τους ήχους με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ακούει ο άνθρωπος. Τέλος η σειρά προϊόντων ERA χρησιμοποιείται από ηχολήπτες κορυφαίων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και στούντιο παραγωγής ταινιών για να βελτιώσουν τον ήχο γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Με τεχνολογίες όπως το machine learning και το AI να «εμπλέκονται» πλέον με την παραγωγή, ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην μουσική; Θεωρείτε πως θα πρέπει να υπάρχουν κάποιου είδους «όρια» όσον αφορά στο «πως» και στο «πόσο» της επεξεργασίας;
Το όραμα της accusonus είναι να φτιάχνουμε προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για να:
- αυτοματοποιούν/απλοποιούν διαδικασίες αφήνοντας περισσότερο χρόνο δημιουργίας στους επαγγελματίες αλλά και επιτρέποντας σε μη επαγγελματίες να έχουν καλή ποιότητα ήχου στις ηχογραφήσεις τους (ERA Products)
- δημιουργούν νέες δυνατότητες επεξεργασίας και άρα ανοίγουν νέους δημιουργικούς δρόμους που πριν θεωρούνταν αδύνατοι (Regroover & drumatom).
Για εμάς το machine learning και το A.I. δεν είναι δυστοπικά εργαλεία που αφαιρούν δυνατότητες από τους χρήστες. Είναι απλώς κάποιες από τις πολλές οικογένειες μαθηματικών αλγορίθμων που έχουμε στα χέρια μας για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας. Οπότε, το μόνο όριο που πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει είναι στο «hype» που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές τις τεχνολογίες.
Όλα δείχνουν πως έχουμε περάσει πλέον στην εποχή του streaming και των υπηρεσιών τύπου Spotify. Η γνώμη σας επί του θέματος;
Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μπορεί με ένα σχετικά μικρό αντίτιμο ή ακόμα και δωρεάν να έχει άμεση πρόσβαση σχεδόν σε όλη την ηχογραφημένη μουσική. Είναι μία συγκλονιστική εξέλιξη που δημοκρατικοποιεί την μουσική ακρόαση και εν δυνάμει τη μουσική δημιουργία. Και ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει την σχέση μας με την μουσική. Σήμερα, το ζητούμενο δεν είναι η πρόσβαση στην μουσική όπως ήταν παλιότερα. Είναι το πως θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός της άμεσης/εύκολης πρόσβασης στην μουσική για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα σαν ακροατές αλλά και σαν δημιουργοί.
Ανακοινώσατε πρόσφατα μια νέα συνεργασία με την Adobe, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου της οπτικοακουστικής. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Αυτή ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή για την accusonus. Η Adobe είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά του λογισμικού παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου και έχει προϊόντα που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες,όπως το Premiere Pro και το Audition. Η Adobe θέλει πάντα να προσφέρει κορυφαίες λύσεις επεξεργασίας ήχου στους πελάτες της. Μετά από εκτεταμένη έρευνα αγοράς, αποφάσισε να αγοράσει την δική μας τεχνολογία προκειμένου να την ενσωματώσει στα προϊόντα της. Αυτό ήταν μία σημαντική εμπορική συμφωνία αλλά και ένα ορόσημο επιβράβευσης για όλη την ομάδα μας. Πλέον, η τεχνολογία που φτιάχνουμε χρησιμοποιείται κάθε μέρα από εκατομμύρια χρήστες για να βελτιώσουν την ποιότητα του ηχητικού περιεχομένου τους.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Accusonus και ποιοι οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία;
Αυτή τη στιγμή έχουμε την τύχη να δουλεύουμε πάνω σε κάτι που πραγματικά αγαπάμε. Και πλέον έχουμε καταφέρει να βλέπουμε τα προϊόντα μας να κάνουν τη διαφορά στην παγκόσμια βιομηχανία ήχου. Αυτό προφανώς είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Αλλά ταυτόχρονα, είναι και μια τεράστια ευκαιρία, η οποία κερδήθηκε με πολύ κόπο και για αυτό όλοι θέλουμε να την εκμεταλλευτούμε.
Επομένως, στην επόμενη πενταετία ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να μεγαλώσουμε την ομάδα μας. Θέλουμε να βελτιώσουμε τα υπάρχοντα προϊόντα αλλά και να αναπτύξουμε καινούργια. Και πάνω από όλα θέλουμε μέσα από τη δουλειά μας να αφήσουμε το δικό μας στίγμα στην παγκόσμια βιομηχανία ηχητικού περιεχομένου.
Σχόλια