Εξαγωγές τροφίμων στις Η.Π.Α.-Τι αλλάζει για τους Έλληνες εξαγωγείς;
Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του Αμερικανικού νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλεια τροφίμων, FSMA (FDA – Food Safety Modernization Act) , η πρόληψη των κινδύνων στα τρόφιμα πλέον προωθείται σαν αρχή εγκαταλείποντας το παλαιό καθεστώς που βασίζονταν αρκετά στην αντιμετώπιση τους όταν αυτοί εμφανίζονταν.
Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, υποστηρίζεται από 7 κανόνες - προγράμματα (Rules), που κατά βάση μεταφέρουν την βασική ευθύνη ελέγχου στον εισαγωγέα στις Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, και κυρίως μέσα από το πρόγραμμα Foreign Supplier Verification Program (FSVP), ο εισαγωγέας θα πρέπει να αναπτύξει ένα πλάνο επαλήθευσης των προμηθευτών του (εξαγωγείς σε όλο τον κόσμο), ώστε να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα που εισάγονται στις Η.Π.Α έχουν παραχθεί με τρόπο που ικανοποιεί τα επίπεδα ασφάλειας τροφίμων και της σχετικής νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Με βάση τα άνωθεν, ο Έλληνας για παράδειγμα εξαγωγέας, ακόμα και αν είναι ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο εξαγωγέων και τις σχετικές λίστες του FDA, θα πρέπει να ελεγχθεί/επιθεωρηθεί από τον πελάτη του στην Αμερική (Εισαγωγέα) σε τακτική βάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι ο Έλληνας Εξαγωγέας θα πρέπει να προσαρμόσει την Μελέτη Ανάλυσης Κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων που διαθέτει στα πρότυπα της Αμερικανικής νομοθεσίας, κάτι το οποίο προϋποθέτει και καλή γνώση των απαιτήσεων. Αποτυχία ουσιαστικού ελέγχου του Έλληνα εξαγωγέα από τον Αμερικάνο Εισαγωγέα μπορεί να σημαίνει και φυλάκιση στελεχών του Εισαγωγέα στις Η.Π.Α. Το ανωτέρω δημιουργεί την ανάγκη για πραγματική εκπαίδευση στελεχών τόσο του εισαγωγέα όσο και του εξαγωγέα στην ανάπτυξη, υλοποίηση και έλεγχο συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που να καλύπτουν τις απαιτήσεις του FDA. Οι επίσημες αυτές εκπαιδεύσεις γίνονται κάτω από την ομπρέλα αναγνωρισμένων φορέων από το FDA (π.χ. FSPCA) που εκδίδουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά εκπαίδευσης για Preventive Controls Qualified Individuals (PCQI). Εισηγητές αυτών των εκπαιδεύσεων είναι καταρτισμένοι άνθρωποι που έχουν εκπαιδευθεί ως PCQI Lead Instructors.
Οι έλεγχοι των εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο από τους Εισαγωγείς στις Η.Π.Α μπορούν να γίνουν με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:
α) Επιθεώρηση από στελέχη του Εισαγωγέα
β) Επιθεώρηση από κάποιον PCQI για λογαριασμό του Εισαγωγέα
γ) Αποδοχή πιστοποιητικού από Φορέα Πιστοποίησης, Διαπιστευμένο από αναγνωρισμένο Φορέα Διαπίστευσης υπο το πρόγραμμα «Accreditation of Third-Party Certification Bodies to Conduct Food Safety Audits and to Issue Certifications».
Για την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νέου νομοθετικού πλαισίου έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που είναι διαφορετικά ανάλογα το μέγεθος του Οργανισμού που εξάγει, όπως και οι απαιτήσεις.
Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, δεν περιλαμβάνει το κρέας, τα πουλερικά και ορισμένες κατηγορίες προϊόντων αυγού καθώς αυτά τα προϊόντα καλύπτονται από το USDA (U.S. Department of Agriculture) και όχι από το FDA.
Η BQC , πρωτοπόρος Ελληνικός φορέας πιστοποίησης και εκπαίδευσης με παρουσία στην Ελλάδα και σε 15 χώρες στο εξωτερικό, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χώρο των εξαγωγών τροφίμων, ειδικά σε χώρες της Μ. Ανατολής και των Η.Π.Α. Αποτελεί τον πρώτο φορέα πιστοποίησης στην Ελλάδα με την τεχνογνωσία και τους πόρους να καθοδηγήσει στην πιστοποίηση σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του FSMA (Food Safety Modernization Act) των Η.Π.Α. κάθε εξαγωγική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων. Η παγκόσμια παρουσία των στελεχών της BQC στη διεθνή αγορά και σε διεθνείς επιτροπές ανάπτυξης προτύπων συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, καθιστούν την BQC τον κατάλληλο συνεργάτη κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στις Η.Π.Α. και που χρειάζεται να εφαρμόσει τον FSMA.
Σχόλια