NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την Sears

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την Sears
Φωτογραφία: Phillip Pessar

​H Sears δεν υπήρξε απλώς μια ακόμη αμερικάνικη εταιρεία, αλλά, για δεκαετίες, η μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα των ΗΠΑ. Ήταν μία εταιρεία που είχε περάσει, χάρη στους καταλόγους παραγγελιών και αργότερα με συμβατικά καταστήματα, βαθιά στο DNA του μέσου αμερικάνου καταναλωτή.

Δυστυχώς για τους Αμερικάνους, η Sears, η «Amazon» της εποχής της (όταν το τηλέφωνο και δη οι τηλεφωνικές παραγγελίες είχαν την τιμητική τους), όπως την αποκαλούσαν λόγω της ευρείας και ετερόκλητης γκάμας προϊόντων που διέθετε, αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς πριν λίγες ημέρες κήρυξε πτώχευση αδυνατώντας να πληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Αποτελεί, ωστόσο, και ένα εξαίρετο case study για το πώς μια επιχείρηση, που υπήρξε πρωτοπόρος στην εποχή της, μπορεί από την κορυφή να βυθιστεί στα τάρταρα.

Ας δούμε λοιπόν 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την Sears:

  • H Sears ιδρύθηκε το 1888 από τον Richard Sears ως εταιρεία καταλόγων πώλησης ρολογιών μέσω ταχυδρομείου. Μάλιστα, ο πρώτος υπάλληλος της, ένας επιδιορθωτής ρολογιών, μπήκε στην επωνυμία - Sears, Roebuck & Co. Για τριάντα και πλέον χρόνια, όταν και εμπλούτισε την προϊοντική της γκάμα, θα ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία καταλόγων στην Αμερική.
  • Τα επόμενα χρόνια, ο κατάλογος των 500 σελίδων της Sears, γνωστός και ως η «Βίβλος του καταναλωτή», διέθετε σχεδόν τα πάντα: ρούχα, κοσμήματα, ποδήλατα, όργανα γυμναστικής, αυτοκίνητα, ακόμα και... σπίτια. Ο κατάλογος έφθανε σε 300.000 σπίτια, αγροτικών οικογενειών κυρίως, που είχαν απαυδήσει από τα ακριβά καταστήματα που δεν διέθεταν μεγάλη ποικιλία.
  • Τη δεκαετία του ’20, η έλευση του αυτοκινήτου συμβάλει στην μείωση των πωλήσεων μέσω ταχυδρομείου. Με τους καταλόγους να «ξεθωριάζουν», η Sears, που πιάνει το σφυγμό της αγοράς, αρχίζει να ανοίγει καταστήματα.  Μέχρι το 1931, οι πωλήσεις των καταστημάτων θα υπερκεράσουν αυτές των καταλόγων, ενώ το 1945 ξεπέρασε το ένα δισ. δολάρια, το οποίο με βάση τις σημερινές τιμές μεταφράζεται σε 13 δισ.
  • Το 1969 η Sears, ούσα η μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα στον κόσμο, ξεκινά την ανέγερση, στο Σικάγο, του Sears Tower, του υψηλότερου τότε κτιρίου στον κόσμο. Ο 110όροφος ουρανοξύστης, που κόστισε 100 εκατ. και ήταν έτοιμος σε τέσσερα χρόνια, πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες ταινίες και, δυστυχώς για την ίδια την εταιρεία, θα συμβόλιζε την αρχή του τέλους...
  • Η κυριαρχία της αρχίζει να ξεθυμαίνει από τη δεκαετία του ’70 όταν εμφανίστηκαν πιο φθηνοί λιανέμποροι όπως η Walmart και τα Kmart. Το 1991, μάλιστα, η πρωτοκαθεδρία θα περάσει στην Walmart.
  • Η εταιρεία αρχίζει να προσφέρει μια σειρά από χρηματοοικονομικά προϊόντα και ασφαλιστικές αλλά και κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ονομάστηκε socks and stocks strategy), ενώ βγάζει και τις δικές της γραμμές προϊόντων. Η πώληση τόσο ετερόκλητων προϊόντων, που επέφερε τη σύγχυση στους καταναλωτές,  αναμφίβολα υπήρξε το πρώτο ατόπημά της.
  • Τη δεκαετία του ’90, η Sears διακόπτει αρκετές από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αλλά και τη χρήση του καταλόγου. Κάνει το ίδιο το 2003, όταν πουλάει το τμήμα των πιστωτικών καρτών για να εστιάσει στη λιανική – αργότερα θα πουλήσει το κτηματομεσιτικό αλλά και τις δικές της μάρκες. Το εν λόγω τμήμα είχε ξεπεράσει σε πωλήσεις το αντίστοιχο της λιανικής και αντιστοιχούσε στο 60% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου...
  • Μολονότι στον 21ο αιώνα το online εμπόριο και ιδιαίτερα η Amazon αρχίζουν να κυριαρχούν, η Sears δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα. Οι πωλήσεις πέφτουν και η εταιρεία αναγκάζεται να κλείσει εκατοντάδες καταστήματα. Την ίδια στιγμή, όσα καταστήματα παραμένουν σε λειτουργία παρουσιάζουν μια θλιβερή εικόνα (χωρίς συντήρηση, με ελάχιστο προσωπικό και με μισοάδεια ράφια), σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κόστη.
  • Εντωμεταξύ, ο CEO της εταιρείας χαρακτηρίζεται από σχετικές έρευνες ως «ο πιο μισητός CEO της Αμερικής», με το προσωπικό της εταιρείας να τον θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο για το κατάντημα της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης. Στα χρόνια του, μάλιστα, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη εγκατέλειψαν εξαιτίας του το πλοίο που βυθιζόταν.
  • Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έκλειναν και τα τελευταία 142 καταστήματα της Sears. Ο βασιλιάς είναι πια –και με τη βούλα- γυμνός.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr