Συνέντευξη του Καθηγητή Ηλία Καραγιάννη για την επιχειρηματικότητα στη "Φωνή της Αμερικής"
Μέσα στην θύελλα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και τον καταιγισμό ζοφερών προβλέψεων, ένας Έλληνας καθηγητής αμερικανικού πανεπιστημίου, με συνέντευξη του στη Voice of America (VOA) - Φωνή της Αμερικής και στην κ. Ζωή Λεουδάκη, εξακολουθεί να πιστεύει στην δύναμη της επιχειρηματικότητας και στην εφευρετικότητα των ελλήνων επιστημόνων.
Ακούστε τη συνέντευξη με τον Ηλία Καραγιάννη (MP3)
Ο Ηλίας Kαραγιάννης είναι καθηγητής Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου George Washington, στην αμερικανική πρωτεύουσα. Εδώ και χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για τη διασύνδεση ελλήνων επιστημόνων με χρηματοδότες στην Αμερική και προτείνει ένα μοντέλο συνεγκατάστασης εταιρειών και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού.
VOA: Κ. Καραγιάννη από την τελευταία φορά που μιλήσαμε τον Δεκέμβριο 2010, τι νεώτερα έχουμε από επιχειρηματικής πλευράς;
E. K.: «H εξέλιξη όσο αφορά άτομα, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες συγκεκριμένων εταιρειών και μεταφοράς τεχνολογιών είναι αρκετά θετική, δηλαδή υπάρχει διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων. Ήταν γύρω στους 5 με 10 όταν μιλάγαμε το Δεκέμβρη, τώρα έχει αυξηθεί αυτός ό αριθμός σε πάνω από 20, ίσως και περισσότεροι, οι οποίοι έχουνε ο καθένας με τον τρόπο του και σε διαφορετικά στάδια δημιουργήσει τεχνολογία και προωθούν την εμπορευματοποίησή της, την εισαγωγή της στην αγορά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
VOA: Τι είδους τεχνολογίες ενδιαφέρουν τους επενδυτές;
E. K. : «Μιλάμε για τεχνολογίες λογισμικού, τηλεπικοινωνιών, βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές εφαρμογές και λύσεις, αλλά και τεχνολογίες προηγμένων υλικών. Αυτά δηλαδή που είναι οι τρεις κύριοι τομείς που εστιάζεται η ερευνητική και επενδυτική, αναπτυξιακή προσπάθεια παγκοσμίως».
VOA: Οι επενδυτές στις ΗΠΑ πως αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση στη Ελλάδα;
E.K.: «Σαφώς η κρίση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες, ακόμα και οι ανησυχίες που έχουν να κάνουν με το αμερικανικό χρέος, δεν τους επηρεάζουν άμεσα (τους επενδυτές) διότι είναι στοιχεία κινδύνου σε πολύ μακροοικονομικό επίπεδο. Το οποίο σημαίνει (ότι εκείνο που ενδιαφέρει του επενδυτές είναι) ότι σε μικροοικονομικό επίπεδο η συγκεκριμένη τεχνολογία τι είδους συμπεριφορά και εξέλιξη θα έχει σε ένα συγκεκριμένο θύλακα αγορά και σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Δεν θα έλεγα ότι αδιαφορούν για την κρίση, αλλά τους επηρεάζει πολύ λιγότερο. Αυτό ισχύει και για τους επιχειρηματίες».
VOA: H ελληνική πραγματικότητα βοηθά έλληνες επιστήμονες να προωθήσουν τις ιδέες τους;
E.K.: «Δεν βοηθάει αρκετά. Παρεμποδίζει τώρα λιγότερο από παλιότερα αλλά υπάρχουν κάποιες αχνές θετικές τάσεις».
VOA: Υπάρχουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες που βοηθούν επιστήμονες να προωθήσουν στη αγορά τις ιδέες τους;
E.K.: «Υπάρχουν διαφορές πρωτοβουλίες και προσπάθειες. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εξαγγείλει διάφορες πρωτοβουλίες. Το θέμα είναι πέρα από τις πρωτοβουλίες στην πράξη πως υλοποιούνται αυτά τα σχήματα και τα σχέδια. Ένα είναι στο υπουργείο Ανάπτυξης, λοιπόν, ένα άλλο που γνωρίζω είναι η «Ζεύξη» που προσπαθεί να αναπτυξει το Υπουργείο Παιδείας».
VOA: Τι γίνεται από πλευράς ελληνικών πανεπιστημίων; Έχουμε κανένα το οποίο να αναπτύσσει κάποιο πρόγραμμα που να βοηθά επιστήμονες στην προώθηση των ιδεών τους;
E.K.: «Πρόσφατα αποφασίστηκε και προσδιορίστηκε πιλοτικό πρόγραμμα και ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο. Περιέχει συνεργασία διεπιστημονική, από φορείς πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, επιστήμης υπολογιστών, ιατρικής, φαρμακευτικής, βιοτεχνολογίας και προηγμένων υλικών και εμπλοκής όλων αυτών μαζί με φοιτητές ώστε να γίνει εντοπισμός, αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ανάπτυξη εταιρικών μορφών. Το πανεπιστήμιο αυτό είναι το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δεν είναι το μόνο».
VOA: Σας ευχαριστώ πολύ.
E.K.: Και εγώ σας ευχαριστώ
Πηγή: Φωνή της Αμερικής
Σχόλια