Ως ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς «την ανάγκη εισαγωγής αλλοδαπών εποχικών εργατών γης» στον κάμπο της Μακεδονίας. Σε μια περίοδο που η ανεργία χτυπάει κόκκινο, η Ελλάδα θα «εισαγάγει» και φέτος, κυρίως από την Αλβανία, εργατικό δυναμικό γης (περίπου 12.000 άτομα) που θα αναλάβουν τις δύσκολες αγροτικές εργασίες, κυρίως στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.
Πριν από λίγες ημέρες με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη μετάκληση και εξαρτημένη εργασία υπηκόων τρίτων χωρών ανά νομό. Ωστόσο η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη «στον αέρα» λόγω των αλλαγών που επήλθαν φέτος στη νομοθεσία.
Αν και με τη νέα ΚΥΑ απλουστεύτηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον εργαζόμενο και τον παραγωγό, οι εργοδότες - καλλιεργητές της Πέλλας, που χρειάζονται πρώτοι αυτή την περίοδο εργατικά χέρια για τη συγκομιδή του σπαραγγιού, δεν προχώρησαν σε αιτήσεις για την πρόσληψη εποχικών εργατών από την Αλβανία, καθώς θεώρησαν υψηλές τις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να προκαταβάλουν στον ΟΓΑ για κάθε εργαζόμενο, αλλά και το παράβολο των 150 ευρώ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γ.γ. του Συλλόγου Σπαραγγοπαραγωγών Ημαθίας - Πέλλας κ. Γ. Στογιαννίδης υπήρξε μεν τροποποίηση για το ποσό της εισφοράς, αλλά πάλι το συνολικό ποσό των 500 ευρώ ανά εποχικό εργάτη πολλοί παραγωγοί δυσκολεύονται να το καταβάλουν με δεδομένο ότι χρειάζονται στις καλλιέργειες κατά μέσο όρο 5 - 6 εργάτες. Ετσι, η πρώτη «παρτίδα» εργατών ακόμα δεν έχει αφιχθεί.
Βάσει της νομοθεσίας, οι αλλοδαποί εργάτες γης μπορούν να παραμείνουν έξι μήνες, αμείβονται με τον χαμηλότερο μισθό του ανειδίκευτου και ήδη υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι αρκετοί θα προτιμήσουν να έρθουν ως... τουρίστες, για να εργαστούν παράνομα.
Η ζήτησή τους καθορίζεται από τις δηλώσεις που υποβάλλουν κάθε Σεπτέμβριο οι εργοδότες-παραγωγοί στους δήμους τους. Οι εισηγητικές εκθέσεις από αρμόδιες επιτροπές εν συνεχεία καθορίζουν τον τελικό αριθμό. Φέτος οι άδειες διαμονής εργατών γης στην Ημαθία είναι 4.890, στην Πέλλα 4.790 και στην Πιερία 2.305 με επιπλέον ποσοστό 10% ανά νομό για απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες, ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Ηλ. Θεοδωρίδης. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 16.000.
«Οι αλλοδαποί εργάτες γης και κυρίως οι Αλβανοί είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται στην αρχή της συγκομιδής του σπαραγγιού γιατί με την πείρα και την εξειδίκευση που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, συντελούν στη συγκομιδή όλης της παραγωγής, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμισή του» λένε οι σπαραγγοπαραγωγοί. Ομως η ζήτηση για χέρια αυξάνεται καθώς ακολουθούν κεράσια, αχλάδια, ροδάκινα κ.ά.
Το χαμηλό μεροκάματο, η κοπιαστική εργασία σε δύσκολες καλλιέργειες όπως αυτή των σπαραγγιών, η έλλειψη εξειδίκευσης για κλάδεμα-συγκομιδή ορισμένων φρούτων π.χ. τα κεράσια, η απροθυμία των ντόπιων και η απαξίωση για τις αγροτικές ασχολίες είναι ορισμένοι από τους λόγους που έκαναν τη διαφορά μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών εποχικών αγροτών γης.
Πριν από το 2000 οι ανάγκες εποχικών εργατών σε Ημαθία και Πέλλα καλύπτονταν από άλλες περιοχές της χώρας ή με αλληλοβοήθεια αλλά κι από άτομα που έρχονταν με τουριστική βίζα (π.χ. Πολωνοί). «Πολλές από αυτές τις αγροτικές εργασίες έχουν κάποια εξειδίκευση» συνοψίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, αλλά είναι πια οξύμωρο οι εργασίες αυτές να μην καλύπτονται από ημεδαπούς, όταν μάλιστα υπάρχει τόση ανάγκη για εργασία».
Πηγή: kathimerini.gr
Σχόλια