Αγωνία επικρατεί εν όψει των προβλέψεων για την απασχόληση το 2012 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη. Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στην εαρινή του έκθεση και οι θέσεις του για τη μετανάστευση προετοιμάζουν για επιδείνωση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.
Επιγραμματικά, τον Απρίλιο ο ΟΟΣΑ είχε υποβαθμίσει στο 3,4% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012 από 3,6% τον προηγούμενο χρόνο. Είχε κρούσει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση της ευρωζώνης ως παράγοντα που απειλεί τις απόπειρες ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας. Ειδικά για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ ανέμενε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% φέτος, με πιθανότητα ανάκαμψης 0,9% το επόμενο έτος. Στον τομέα της απασχόλησης εκτιμούσε πως η γερμανική οικονομία είχε ανέργους 5,7% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού πέρυσι, ενώ το ποσοστό εκτιμάται πως θα πέσει στο 5,2% του χρόνου. Στην Ισπανία όμως οι άνεργοι θα ξεπερνούσαν το 25% του εργατικού δυναμικού.
Ο ΟΟΣΑ έχει προλειάνει το έδαφος καταθέτοντας προς συζήτηση δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την απασχόληση.
Πρώτον, προωθεί την ιδέα αύξησης των ορίων εξόδου στη σύνταξη λόγω της ανόδου του προσδόκιμου ζωής. Την ερχόμενη 50ετία το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 χρόνια στις αναπτυγμένες οικονομίες, τονίζει ο διεθνής Οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί στα 65 έτη στις μισές από τις 34 χώρες- μέλη του, όπως οι Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Σουηδία κ.λπ. Επίσης στα 67 με 69 χρόνια σε 13 άλλες, όπως οι Γερμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιταλία. Στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές συνταξιοδότησης αναφερόταν ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας έχει δρομολογηθεί, ή προβλέπεται, σε 28 από τις 34 χώρες-μέλη του.
Το δεύτερο στοιχεί συνδέεται με το φαινόμενο της μετανάστευσης, με επίκεντρο την ευρισκόμενη σε κρίση χρέους ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα αυξηθεί ο αριθμός ατόμων από τον ευρωπαϊκό Νότο (Ελλάδα, Ισπανία) που θα αναζητήσουν εργασία στη Γερμανία. Η τάση αυτή θα διατηρηθεί όσο η κρίση θα παραμένει και φυσικά ανάλογα με τις «αντοχές» της γερμανικής αγοράς εργασίας, η οποία προς το παρόν μπορεί να απορροφά τη ζήτηση.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, το 2011 καταγράφεται ήπια αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις χώρες του ΟΟΣΑ. Το 2010 η μόνιμη μετανάστευση προς τις χώρες του ΟΟΣΑ είχε μειωθεί κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όμως το 2011 σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού. Αυτή την περίοδο περισσότερους μετανάστες δέχτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Στο επίκεντρο της κρίσης εργασίας βρίσκονται οι νέοι στην ηλικία εργαζόμενοι. Στη στρατιά των ανέργων στις χώρες του ΟΟΣΑ σχεδόν 11 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται εκτός εργασίας. Κατά μέσο όρο, το ποσοστό των ανέργων το Μάρτιο του τρέχοντος έτους στις χώρες του Οργανισμού ήταν 17,1%, πολύ κοντα δηλαδή στο ρεκόρ του 18,35% που είχε καταγραφεί το Νοέμβριο του 2009, στην περίοδο της ύφεσης. Τα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Οικονομικών των G20 στη διάρκεια συνόδου στο Μεξικό το Μάιο.
Τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν τη ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας των νέων συγκριτικά με τα επίπεδα πριν από την κρίση. Κλασικό παράδειγμα είναι η Ισπανία, όπου το 2007 οι νέοι άνεργοι ήταν το 17,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και το Μάρτιο του 2012 είχαν «εκτοξευθεί» στο 51,1%.
Σήμερα στην αγορά εργασίας των Γαλλίας, Βρετανίας, Σουηδίας, Πολωνίας, Ιρλανδίας και Ιταλίας ένας στους πέντε νέους είναι εκτός αγοράς εργασίας. Κατά μέσο όρο το ποσοστό των άνεργων νέων είναι διπλάσιο από το μέσο ποσοστό ανεργίας συνολικά στον ΟΟΣΑ, με εξαιρέσεις όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.
Πηγή: Express.gr
Σχόλια