NEWSFLASH...
Οικονομική κρίση
ανάγνωση

Κάθε μέρα χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Κάθε μέρα χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας
18_07_2012 | 18:12 15_11_2016 | 11:07

Μπορεί όλες τις προηγούμενες ημέρες, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και οι περικοπές, οριζόντιες ή κάθετες, σε μισθούς και συντάξεις να σχεδόν να μονοπωλούν την επικαιρότητα, όμως η ανεργία είναι αυτή που αναδεικνύεται σε νούμερο ένα εχθρός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι μέσα σε δυόμισι χρόνια, χάθηκαν περίπου 600.000 θέσεις εργασίας.

Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει το σημαντικότερο ίσως αντίκτυπο της συνεχιζόμενης κρίσης και της βαθύτατης ύφεσης που μαστίζει τη χώρα μας. Εξηγεί δε, γιατί στην εγχώρια αγορά εργασίας όλα μπορούν να συμβούν. Η απειλή της ανεργίας, και δη της μακροχρόνιας (οι αμείλικτοι αριθμοί δείχνουν ότι όποιος σήμερα χάσει τη δουλειά του θα μείνει εκτός αγοράς για τουλάχιστον δύο με τέσσερα χρόνια) έχει καταρρίψει όποιο ψήγμα προστατευτισμού έχει απομείνει.

Τα στοιχεία που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά. Πρωτίστως βέβαια, είναι άκρως ανησυχητικά αφού δείχνουν μια πραγματικότητα ζοφερή, αποτυπώνοντας σε νούμερα πραγματικά προβλήματα, ανθρώπων με ονοματεπώνυμο. Η ανεργία τον Απρίλιο, σκαρφάλωσε στο 22,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με 1.110.000 άτομα εκτός αγοράς εργασίας.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον, είναι ακόμη χειρότερες. Δεν είναι μόνο η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας που εκτιμούν ότι, στο τέλος του 2012 η πραγματική ανεργία θα ξεπεράσει το 27%. Ακόμη και ο ΙΟΒΕ, υπολογίζει πως η ανεργία του έτους, θα αγγίξει το 23,6%.

Ο ΟΑΕΔ δίνει για τον Ιούνιο, τους εγγεγραμμένους άνεργους να φθάνουν τις 910.000, με τους μακροχρόνια άνεργους να αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Μέσα σε ένα χρόνο, αυξήθηκαν κατά περίπου 73.000, ήτοι κατά 28%.

Το 47% του παραγωγικού πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Μέσα σε ένα χρόνο, χάθηκαν 356.500 θέσεις εργασίας. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις έδωσαν μηδενικές αυξήσεις μισθών το 2012. Η μέση μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αγγίζει το 23,8%. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για περισσότερο από 3 μήνες.

Δραματική και ραγδαία επιδείνωση

Είναι χαρακτηριστικό πως η ICAP Group προχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην εκπόνηση μελέτης, θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί μια σαφής εικόνα των εξελίξεων στην αγορά εργασίας στη χώρα μας.

Τα ευρήματα μιλούν από μόνα τους:

Στο τέλος του 2011, και μάλιστα με ραγδαία επιδείνωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα, έπεσε κάτω από τα 4.000.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή η ανεργία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 2011 το επίπεδο του 1.000.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 6,8% (298.000 άτομα) το 2011 σε σχέση με το 2010.

Η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται και στο 2012, αφού ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το Α΄ τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.837.900.

Αυτό οδηγείς το συμπέρασμα, ότι σε ένα χρόνο υπήρξε απώλεια 356.500 θέσεων εργασίας.

Στη διετία 2010-2012 (Α΄ τρίμηνο) η μείωση των θέσεων εργασίας άγγιξε τις 587.700.

Ο αριθμός των απασχολουμένων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 3.837.900 άτομα (Α΄ τρίμηνο 2012) αντιστοιχεί στο 41% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας.

Κατά το Α΄ τρίμηνο του 2012, 4.404.300 άτομα (το 47% του παραγωγικού πληθυσμού) δεν ήταν ενταγμένα στην αγορά εργασίας, ήταν δηλαδή οικονομικά μη ενεργοί.

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις δεν δίνουν αυξήσεις...

Την ώρα που τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δείχνει μια ιδιότυπη μείωση του κόστους εργασίας, που δεν καταγράφεται επίσημα, έχει όμως άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των εργαζόμενων, τη μη καταβολή δεδουλευμένων, έρευνα της εταιρείας KPMG για το 2012 αναφορικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στην ελληνική αγορά, δείχνει ότι δύο στις τρεις επιχειρήσεις (που πληρώνουν) δεν δίνουν αυξήσεις...

Τα δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν τον Ιούνιο του 2012, αφορούν σε δείγμα 116 εταιρειών από διάφορους κλάδους.

Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας είναι:

  • To 66% των εταιρειών του δείγματος δεν έδωσε αυξήσεις σε καμία κατηγορία εργαζομένων για το 2012. Για το 2013 η πρόβλεψη για μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους ανέρχεται στο 35% του δείγματος.
  • Οι κλάδοι στους οποίους παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά μηδενικών αυξήσεων είναι του Λιανεμπορίου (88%), του Αυτοκινήτου (83%) και της Yψηλής Τεχνολογίας (70%).
  • Η μέση αύξηση το 2012 για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων και των μηδενικών αυξήσεων), διαμορφώθηκε στο 0,7% ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και η πρόβλεψη για το 2013.
  • Το 22% του δείγματος δήλωσε ότι έχει προχωρήσει το 2012 σε μειώσεις βασικών αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων.

Ζοφερή η εικόνα και σύμφωνα με την Adecco

Οnline έρευνα σε 633 υποψηφίους που συνεργάστηκαν με τον όμιλο Adecco στην Ελλάδα πραγματοποίησε η εταιρεία, και τα στοιχεία είναι επίσης αποκαρδιωτικά. Σχεδόν οι μισοί, το 45% για την ακρίβεια, δεν εργάζονται πλέον...

Το δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα προέρχεται από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Ένα ποσοστό της τάξεως του 24% εργάζεται ή εργαζόταν στον τομέα των υπηρεσιών, 17% στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων/ λιανικό εμπόριο, 13% στο βιομηχανικό κλάδο, 12% στο φαρμακευτικό κλάδο, 9% στον κατασκευαστικό κλάδο και 5% στον τραπεζικό κλάδο.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, σε ποσοστό 45%, δεν απασχολείται κάπου στην παρούσα χρονική στιγμή. Η πλειοψηφία αυτών που δεν εργάζονται, ποσοστό74%, βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας τους με πρωτοβουλία του εργοδότη.

Αναφέρθηκαν και περιπτώσεις ενεργών εργαζομένων, στους οποίους όμως δεν καταβάλλεται κανονικά ο μισθός, αλλά η εταιρία τους οφείλει χρήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων (42%) απάντησε ότι η παρούσα ή πιο πρόσφατη απασχόληση τους ήταν σε πολυεθνική εταιρία, το 25% σε μεγάλη ελληνική εταιρία που απασχολεί περισσότερα από 300 άτομα, το 12% σε ελληνική εταιρία που απασχολεί περισσότερα από 50 άτομα, το 13% σε μικρή ελληνική εταιρία που απασχολεί λιγότερα από 50 άτομα, ενώ μόνο το 6% απασχολείται σε προσωπική επιχείρηση.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας έχουν αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε λήξεις συνεργασίας με εργαζομένους τους. Το 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν εμπειρία μέσα στην επαγγελματική τους πορεία από λήξη συνεργασίας μετά από πρωτοβουλία του εργοδότη. Το 53% δεν έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.

Από στέλεχος, άνεργος και μετά επίδοξος επιχειρηματίας

Σύμφωνα με έρευνα της People for Bussinnese (PfB) η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια αναγκάζουν το 47% των στελεχών να «φλερτάρει» με την επιχειρηματικότητα. Tο 70% των δυνητικών επιχειρηματιών θα επέλεγε την επιδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ ή θα αξιοποιούσε προσωπικό κεφάλαιο για να στηρίζει το επιχειρηματικό του εγχείρημα. Ένας στους δύο συμμετέχοντες θα επέλεγε να δραστηριοποιηθεί είναι κατά κύριο λόγο στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς μία τέτοια επένδυση δεν χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο και δομές, ενώ η τάση για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας εμφανίζεται πιο έντονα στα στελέχη της ηλικιακής ομάδας από 46 έως 55 ετών καθώς και από 32 έως 38 ετών. Η έρευνα της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε από 25 Μαΐου έως 20 Ιουνίου 2012 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 610 υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών.

Εντυπωσιακό, θεωρείται το εύρημα ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών, που συμμετείχε στην έρευνα και σκέφτεται σοβαρά το επιχειρείν εργάζεται αυτή τη στιγμή. Ειδικότερα, το 51,5% είναι εργασιακά ενεργό επί του παρόντος, το 23,8% βρίσκεται στην ανεργία περισσότερο από έναν χρόνο, το 14,4% είναι εκτός αγοράς εργασίας από 7 έως12 μήνες και το 10,3% είναι χωρίς δουλειά τους τελευταίους 6 μήνες.

Διαβάστε εδώ το άρθρο της Ρούλας Σαλούρου στο capital.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr