Η αβεβαιότητα και το οικονομικό περιβάλλον "φρενάρουν" τις εξαγωγικές επιχειρήσεις
Στο «κόκκινο» παραμένουν μεγάλες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα με εξαγωγικό χαρακτήρα, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που δημιουργεί το ρευστό πολιτικό σκηνικό και το κακό... όνομα για τη χώρα μας, που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό. Το φαινόμενο εντάθηκε την προεκλογική περίοδο, ωστόσο τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο «κόκκινο».
«Πέφτουμε να κοιμηθούμε το βράδυ και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Μεγάλες συμφωνίες για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων τίθενται εν αμφιβόλω, αφού οι ξένοι έχουν μεγάλες πλέον απαιτήσεις από μας, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνίες, ενώ δεν μας εμπιστεύονται όπως πριν, καθώς αμφιβάλλουν αν θα υπάρχουμε την επόμενη... ημέρα».
Το κακό ωστόσο δεν παραμένει μόνον στο όνομα και τη φήμη των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Υπάρχουν κι αντικειμενικά προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, που θέτουν σε κίνδυνο όλες τις επιχειρήσεις. Κυριότερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, η οποία αντανακλά στις εξαγωγές.
Η δυσλειτουργία επιτείνεται καθώς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, "η αντικαταβολή μας... τελείωσε και η ξένοι μας στέλνουν πρώτες ύλες, συσκευασίας και άλλου είδους π.χ. αγροτικά εφόδια, μόνον εφόσον... προεισπράξουν τα χρήματα."
Το κλίμα ήταν κακό πριν τις εκλογές, εξηγεί ο κ. Πρίντζος, αλλά επιτάθηκε μετά την προκήρυξη νέων εκλογών και την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Η αβεβαιότητα για την οικονομία, πλήττει τις εξαγωγές
Το περιγράφει ο κ. Πρίντζος, φαίνεται, πως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σύμφωνα με τον οποίο «οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, σε επίπεδο Α' τριμήνου 2012, υποχώρησαν στα επίπεδα του 4,8%, έναντι 12,5% του Α' τριμήνου του 2011».
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι Έλληνες εξαγωγείς εξαιτίας του ελλείμματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία των βασικών μας εμπορικών εταίρων. Η απώλεια αυτής της εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με τα υφεσιακά φαινόμενα και την οικονομική κρίση σε σημαντικές οικονομίες-αγορές των ελληνικών προϊόντων, θέτουν εν αμφιβόλω τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών αύξησης για τις ελληνικές εξαγωγές. Ιδιαιτέρως ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η σημαντική αναπροσαρμογή των στοιχείων έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς αποτελεί ένδειξη ακύρωσης παραγγελιών, μειωμένων αποστολών και αδυναμίας εκπλήρωσης συμβολαίων για τον περασμένο Μάρτιο, και συνολικά της ρευστής κατάστασης που επικρατεί τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στις διεθνείς αγορές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τελικά οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν μόλις κατά 3,7% το 2012, παραμένοντας, ωστόσο, σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό το «ισχυρότερο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης». Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα ανακάμψουν σημαντικά το 2013, οπότε και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 6,9%.
Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη «δεν υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια απώλειας του στηρίγματος των εξαγωγών για την ελληνική οικονομία. Κάθε μέρα αβεβαιότητας αφαιρεί ελληνικά μερίδια από τη διεθνή αγορά, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο ως και απίθανο σε πολλές περιπτώσεις να αναπληρωθούν. Η εξωστρέφεια της οικονομίας, η εξωστρέφεια της Ελλάδας αποτελεί εθνικό ζητούμενο».
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Αλέξανδρου Μπίκα στο paseges.gr
Σχόλια