Π. Τοκούζης (ΣΕΤΚΕ): Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά στην αγορά της τουριστικής διαμονής [Συνέντευξη]
Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), Παναγιώτης Τοκούζης, μιλάει στο epixeiro.gr για τον κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο χώρος στην Ελλάδα.
Μιλήστε μας για την ΣΕΤΚΕ, δίνοντας μας και μια γενικότερη εικόνα του κλάδου που εκπροσωπείτε.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 για να καλύψουν τα κενά που είχαν έντονα εμφανιστεί, λόγω έλλειψης κλινών στις τουριστικές περιοχές της χώρας, και το 1993, με τον ν. 2160/1993, θεσμοθετήθηκαν ως «μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα».
Ακολούθως, δημιουργήθηκε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) η οποία αποτελεί το κορυφαίο τριτοβάθμιο και πλέον αντιπροσωπευτικό όργανο εκπροσώπησης των επιχειρηματιών - ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων στην Ελλάδα.
Η ΣΕΤΚΕ εκπροσωπεί 39.000 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, διαμερισμάτων, βιλλών, κατοικιών και έχει μέλη της 20 ομοσπονδίες και 265 τοπικούς συλλόγους.
Σε ποιες περιοχές παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση φέτος, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν;
Ενώ αρχικά οι προβλέψεις για την φετινή τουριστική περίοδο είχαν θέσει τον πήχη ψηλά, δυστυχώς οι πληρότητες κατά την υψηλή περίοδο δεν είναι οι αναμενόμενες. Οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται συνήθως η μεγαλύτερη κίνηση είναι τα νησιά του νότιου Αιγαίου, τα Επτάνησα, η Κρήτη και η Χαλκιδική.
Ανακοινώθηκε πρόσφατα η αναβαθμισμένη κατάταξη σε κατηγορίες για τα τουριστικά καταλύματα. Μιλήστε μας για αυτήν και για το πως θα επηρεάσει τη λειτουργία τους.
Στόχος της διοίκησης της ΣΕΤΚΕ είναι η αναβάθμιση του κλάδου και, για τον λόγο αυτόν, εδώ και δυο χρόνια περίπου, έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Τουρισμού συγκεκριμένες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νέων αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης, που θα αποτυπώνουν την πραγματική κατηγορία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των τουριστικών καταλυμάτων.
Προτείναμε τόσο την επαναφορά της κατηγορίας «1 κλειδιού», η οποία είχε αφαιρεθεί με την υπ. αριθμ. 91/2015 απόφαση της Υπουργού κας Κεφαλογιάννη (ΦΕΚ 69Β/2015), όσο και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας «5 κλειδιών», η οποία εκπροσωπεί τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι νόμιμα αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις του κλάδου μας από τις κατοικίες «βραχυχρόνιας μίσθωσης»
Ποια η θέση σας για τις πλατφόρμες βραχύχρονης ενοικίασης τύπου Airbnb;
Δυστυχώς με τον ν. 4336/2015 και στη συνέχεια με τον ν. 4446/2016, η κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα κατηγορία «καταλυμάτων» προκαλώντας άμεσα αναστάτωση, τόσο στην τουριστική αγορά, λόγω του τεράστιου αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούν στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, όσο και στις τοπικές κοινωνίες, όπου τα τελευταία δυο χρόνια έχει παρατηρηθεί τεράστιο πρόβλημα στην εξεύρεση μηνιαίας μίσθωσης κατοικιών.
Οι νέες αυτές επιχειρήσεις είναι του ίδιου μεγέθους και αντικειμένου με τις δικές μας αλλά χωρίς τις ίδιες οικονομικές υποχρεώσεις, καθότι οι επιχειρήσεις του κλάδου μας επωμίζονται όλα τα οικονομικά βάρη που συνεπάγεται η οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η υψηλή φορολόγηση, η προκαταβολή φόρου 100%, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα έξοδα λογιστή, τα έξοδα έκδοσης και διατήρησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας και όλες οι υπόλοιπες εισφορές που επιβαρύνουν ετησίως μια επιχείρηση.
Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων «βραχυχρόνιας μίσθωσης» δεν έχουν καμία απολύτως υποχρέωση πλην της μειωμένης φορολόγησης αστικής μίσθωσης 15% και αυτήν εφόσον δηλωθούν, αφού εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση «νομιμοποίησε» τις επιχειρήσεις αυτές, χωρίς όμως να έχει φροντίσει να λειτουργήσει το «μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων».
Εν ολίγοις, με τις «ευλογίες» του Υπουργείου Οικονομίας, λειτουργούν χιλιάδες τέτοιου είδους κατοικίες σε όλη την χώρα, χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος.
Ο φορέας μας, επί τρία χρόνια, προσπάθησε, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, να πείσει την κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά στην αγορά της τουριστικής διαμονής, τονίζοντας την καταστροφή που η βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση θα φέρει και την απαξίωση που θα προκαλέσει τόσο στο κλάδο μας όσο και στις τοπικές κοινωνίες.
Δυστυχώς, με το άρθρο 84 του ν. 4472/2017, όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις του κλάδου μας, αλλά αντιθέτως απελευθερώθηκε πλήρως «η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων», καταργώντας ακόμα και αυτούς τους λίγους περιορισμούς που υπήρχαν στο αρχικό πλαίσιο.
Πάγια θέση του φορέα μας είναι η άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων της προαναφερθείσας κείμενης νομοθεσίας που αφορούν την «βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων» και πως, εκείνοι που ασχολούνται με τον τουρισμό, έναν ευαίσθητο τομέα της εθνικής οικονομίας, πρέπει να κάνουν έναρξη στην εφορία και να ενταχθούν στην κατηγορία των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με έκδοση άδειας λειτουργίας.
Γενικότερα, ποια θα ξεχωρίζατε ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, όπως άλλωστε όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, είναι αρχικά η υψηλή φορολόγηση και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη που επιβαρύνουν μια επιχείρηση, ειδικά τις μικρομεσαίες.
Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα, όπως προανέφερα, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι νόμιμα αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις του κλάδου μας από τις κατοικίες της «βραχυχρόνιας μίσθωσης».
Υπάρχουν εργαλεία ή άλλες δράσεις που προσφέρετε στα μέλη σας για προβολή και περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους;
Η ΣΕΤΚΕ, με γνώμονα την παροχή νέων υπηρεσιών στα μέλη της, δημιούργησε το 2016 την «ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ», η οποία πρωτεύοντα στόχο έχει να προσφέρει στον κάτοχό της περισσότερες υπηρεσίες αλλά και προνόμια από συμβεβλημένες επιχειρήσεις. Η κάρτα αυτή διατίθεται δωρεάν στα εγγεγραμμένα μέλη της ΣΕΤΚΕ σε όλη την Ελλάδα, σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, η Συνομοσπονδία μας ξεκίνησε την πιστοποίηση των καταλυμάτων του κλάδου μας με την υπηρεσία «καλάθι πρωινού» που έχει ως στόχο αφενός την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και αφετέρου την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης.
Επίσης, οργανώνουμε μια ακόμα δράση, τον «τουρισμό εμπειρίας», ο οποίος στοχεύει στην εξειδίκευση των επιχειρήσεών μας και στη διαφοροποίηση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, στηριζόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα επιλογών που προσφέρει στους επισκέπτες η κάθε περιοχή, παρέχοντας έτσι στους φιλοξενούμενούς μας μια ξεχωριστή μοναδική τουριστική εμπειρία με συγκεκριμένη ταυτότητα.
Τέλος, πρόσφατα η Συνομοσπονδία σε συνεργασία με την εταιρία ΤETRACTYS προχώρησε στην λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας προβολής των επιχειρήσεων - μελών της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους μέσα από το σύστημα on line κρατήσεων, με πολύ χαμηλό ποσοστό προμήθειας.
Σχόλια