Ο Στάθης Κετιτζιάν γράφει στο epixeiro.gr για την εμπερία του ως Συντονιστής στα πάνελ του Startup Europe Week Crete 2018 σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο και μοιράζεται τα όσα έζησε και κράτησε από εκεί.
Συνήθως ένας δημοσιογράφος βιάζεται να γράψει το άρθρο όταν έχει παραστεί σε μια εκδήλωση, πόσο μάλλον όταν έχει συμμετάσχει κιόλας σε αυτήν για να βγάλει πρώτος την είδηση, καθώς με τα social media πλέον, το παραμικρό μεταδίδεται με τρομερή ταχύτητα.
Έτσι λοιπόν, θεωρητικά έχω αργήσει να γράψω αυτό το άρθρο. Το έκανα επίτηδες όμως, καθώς δεν ήθελα να αφήσω τον ενθουσιασμό μου να με συνεπάρει. Ήθελα να περάσουν λίγες μέρες για να μπορώ να γράψω με πιο φρέσκο κεφάλι, καθώς η αλήθεια είναι πως ο ενθουσιασμός ήταν πολύ έντονος.
Για τι πράγμα μιλάω όμως; Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.
Πάνελ στο Ηράκλειο
Πριν από περίπου 2 εβδομάδες, ένα κλασσικό απόγευμα που καθόμουν στο laptop μου και έβλεπα μια ακόμη σειρά, μου ήρθε από το πουθενά μια πρόταση από τον Θάνο Παράσχο, Co-Founder του Youth Entrepreneurship Club και Συνδιοργανωτή του Startup Europe Week Crete. Με ρωτούσε αν μπορούσα να παρευρεθώ 9-10 Μαρτίου στην Κρήτη για να συντονίσω τα πάνελ σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο αντίστοιχα. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα προηγούμενη εμπειρία πάνω στο κομμάτι συντονισμού ενός πάνελ, οπότε μαζί με τον ενθουσιασμό για την πρόταση αυτή με έπιασε και ένα μικρό άγχος για το αν θα μπορούσα να ανταποκριθώ. Εφόσον δεν δέχτηκα ντομάτες, νομίζω όλα πήγαν περίφημα! :)
Workshop Disrupt Crete - Pre Cretathlon στο Ηράκλειο.
Αρκετά με την εισαγωγή μου όμως. Καιρός να μπω στο ζουμί της υπόθεσης. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση, πέρα από την πολύ δυνατή ομάδα του YEC, την οποία και ευχαριστώ που με έκανε να νιώσω σαν μέλος μιας παρέας και όχι απλά ένας καλεσμένος δημοσιογράφος, είναι η προσέλευση του κοινού. Τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στο Ηράκλειο, μαζεύτηκε πολύς κόσμος με άτομα κάθε ηλικίας. Φοιτητές και μεγάλοι. Άντρες και γυναίκες. Άνθρωποι με όρεξη και πάθος για επιχειρηματικότητα. Άτομα με διαφορετικό background ο καθένας αλλά με κοινό παρανομαστή. Την θέληση να μάθουν, να ακούσουν, να εμπνευστούν, να παραδειγματιστούν. Κάποιοι για να ξεκινήσουν κάτι καινούριο, άλλοι για να δουν πως μπορούν να βελτιώσουν το υπάρχον πρότζεκτ τους και άλλοι απλά για να έρθουν σε επαφή με το startup οικοσύστημα της Κρήτης. Κόσμος που δεν πτοείται από την οικονομική κρίση, αλλά βλέπει ευκαιρίες μέσα σε αυτήν και θέλει να πάει κόντρα στο γενικό πνεύμα της μιζέριας και απογοήτευσης.
Workshop Disrupt Crete - Pre Cretathlon στο Ηράκλειο.
Σε αυτό βοήθησαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές (τους οποίους επίσης ευχαριστώ για την συνεργασία) στις δυο πόλεις με τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τους και τις ακόμα πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις που έδωσαν στη συνέχεια στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Ποιοι ήταν οι ομιλητές;
Στον Άγιο Νικόλαο ήταν οι:
- Αργύρης Κουτρούμπας, ιδρυτής του Cleopatra's Sponges.
- Γιώργος Ξανθός, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης.
- Γιώργος Παπαδάκης, CEO στην BestPrice.gr, COO & Founder του Phaistos Network.
- Νίκος Μωραϊτάκης, Team Europe, European Commission/Representation in Greece.
Πάνελ στον Άγιο Νικόλαο.
Στο Ηράκλειο ήταν οι:
- Μάνος Μοσχούς, ιδρυτής Abzorba Games.
- Γιώργος Καλομοίρης, Curator του TEDx Anogeia.
- Νίκος Βαρβαδούκας, Chief Omnichannel Officer της Cosmos sport.
- Παναγιώτης Παρτσινέβελος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Και στις δυο πόλεις μίλησε επίσης και ο Wael Almasri, ιδρυτής του Innaton Technologies.
Στα αριστέρα ο Θάνος Παράσχος, Co-Founder του YEC - Συνδιοργανωτής Startup Europe Week Crete
Από τον κ. Μοσχούς, που είπε: «Στόχος μου σήμερα είναι να σας εμπνεύσω...Πιστεύω ότι αφού τα κατάφερα εγώ, μπορείτε και εσείς!» μέχρι τον κ. Βαρβαδούκα που ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Growth σε μια εταιρία μπορεί να είναι οτιδήποτε...αύξηση κερδών...ακόμα και βελτίωση του εαυτού μας. Σημαντικό είναι να υπάρξει αλλαγή και η αλλαγή ξεκινάει από εμάς», οι ομιλητές κατάφεραν με επιτυχία να εμπνεύσουν τους παρευρισκόμενους.
Φοιτητές δουλεύουν την ιδέα τους με την βοήθεια ενός μέντορα
Και αυτό φάνηκε στα workshops που έλαβαν χώρα ύστερα και από τα 2 πάνελ αντίστοιχα. Workshops στα οποία οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να σχηματίσουν ομάδες, ύστερα να σκεφτούν μια ιδέα με τη βοήθεια μεντόρων και τέλος να την παρουσιάσουν μέσα σε 1 λεπτό μπροστά σε μια κριτική επιτροπή, με τον νικητή να κερδίζει 50% έκπτωση στο μαθήματα επιχειρηματικότητας (School of Innovation & Entrepreneurship) από το Youth Entrepreneurship Club. Τσιπάκια για ζώα που θα μελετούν την κατάσταση υγείας και θα προτείνουν το κατάλληλο ‘μπισκότο’ και έξυπνα πιάτα που θα μετράνε τις θερμίδες του φαγητού στο πιάτο μας προτείνοντας μας ύστερα τα κατάλληλα φαγητά για την διατροφή μας, ήταν οι δυο νικήτριες ιδέες σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο αντίστοιχα.
Workshop Disrupt Crete - Pre Cretathlon στο Ηράκλειο.
Ενδεχομένως να μην σας ενθουσιάζουν οι ιδέες αυτές. Mπορεί και οι υπόλοιπες ιδέες που να παρουσιάστηκαν να μην ήταν και οι πιο καινοτόμες. Όμως αυτό που κράτησα, ήταν το πάθος των νέων ανθρώπων να εργαστούν ομαδικά, να προτείνουν ιδέες, να πάρουν feedback, να κάνουν λάθη και να μάθουν από αυτά, να αφήσουν την δημιουργική τους σκέψη να δοκιμαστεί μπροστά σε μια έμπειρη κριτική επιτροπή. Είδα πάθος και φλόγα στα μάτια όσων συμμετείχαν στα workshops. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί κανείς δεν πετυχαίνει με την πρώτη, πάντα χρειάζεται και 2η και 3η προσπάθεια, αρκεί να υπάρχει όρεξη κι να μην χάνεται το όραμα. Και όσο υπάρχει αυτή η όρεξη, τόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται τέτοιες δράσεις όπως το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Startup Europe Week Crete, που πραγματοποιήθηκε συνολικά σε 4 πόλεις: Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο. Με λίγα λόγια, για διάστημα 2 εβδομάδων όλη η Κρήτη καινοτόμησε!
Με την ομάδα του YEC στο Workshop Disrupt Crete - Pre Cretathlon του Ηρακλείου
Και είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους συνέδρια σε όλη την Ελλάδα γιατί Startup δεν είναι μόνο Αθήνα. Startup είναι και Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Λάρισα,, Βόλος και πιστέψτε με και Κρήτη! Ένα νησί πλούσιο σε πολιτισμό, φυσικό πλούτο, με τεράστιες τουριστικές δυνατότητες και νέα παιδιά με θέληση να καινοτομήσουν και να αναδείξουν τον τόπο τους. Εξάλλου η ανάπτυξη της τεχνολογίας αφήνει περιθώρια ωρίμανσης μιας ιδέας από οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο. Το startup οικοσύστημα είναι ένα «όπλο» που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά, μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό τέτοιες προσπάθειες να στηρίζονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχοντας πάρει προσωπικά συνεντεύξεις από περίπου 100 startupers μέσα στο 2017 μονάχα, έχω δει με τα μάτια μου πως υπάρχει ταλέντο εκεί έξω. Και τονίζω, το ταλέντο αυτό δεν βρίσκεται μόνο στην πρωτεύουσα. Είναι διασκορπισμένο σε όλη την Ελλάδα. Και είναι ανάγκη αυτά τα ταλαντούχα παιδιά να μην πάνε χαμένα. Και για να μην πάνε χαμένα, πρέπει να τους δοθεί μια διέξοδος, μια λύση να δοκιμαστούν, να πειραματιστούν, να μάθουν. Ακόμη και να αποτύχουν, γιατί η αποτυχία είναι το καλύτερο Πανεπιστήμιο για όποιον δεν τα παρατάει.
Μέντορας βοηθάει μια ομάδα στην ιδέα της στο Workshop του Αγίου Νικολάου.
Ταλέντο και πάθος υπάρχουν. Είναι εκεί έξω. Χρειάζεται μονάχα να υποστηρίξουμε αυτά τα νέα παιδιά ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. Προσφέροντας κάτι απλό. Και ας αφήσουμε αυτούς να καινοτομήσουν. Γιατί startup δεν είναι μόνο Αθήνα.
Σχόλια