Πολύ πετυχημένη η πρώτη διοργάνωση του MindSpark Alexandroupolis. Μια αίθουσα γεμάτη με κόσμο, ιδέες και όραμα. Μια γέφυρα από την Silicon Valley έως την Αλεξανδρούπολη. «Sold out», ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Έβρου την περασμένη Πέμπτη. Περισσότερα από 200 άτομα, ανάμεσα τους πολλοί νέοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
Τρεις ομιλητές, με πλούσιο βιογραφικό στην πλάτη τους, αλλά ακόμα πιο πλούσιο ρεπερτόριο, έτοιμοι να μαγέψουν το κοινό τους. Ιστορίες με σκοπό να μας αφυπνίσουν. Τόσο οι προσωπικές τους, όσο και εκείνες που περιγράφουν τον κόσμο μέσα από τη δική τους σκοπιά.
Συντονιστής της εκδήλωσης,ο Λεωνίδας Σκερλετόπουλος, πήρε πρώτος το λόγο. Μίλησε για το MindSpark, την ιδέα, το περιεχόμενο και τους στόχους. Με μια σύντομη παρουσίαση στους καλεσμένους ομιλητές, μας έδωσε γρήγορα την ευκαιρία να τους υποδεχτούμε και να ακούσουμε τις ιστορίες και αφηγήσεις τους.
«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή να είσαι Έλληνας»
Πρώτα ακούσαμε του Peter Economides. Γεννήθηκε στο Νότιο Αφρική. Ο παππούς του ήταν Έλληνας επιχειρηματίας. Ο Peter βέβαια, είχε άλλες βλέψεις. Πέρασε τον Ατλαντικό κι έφτασε μέχρι την Apple. Επικεφαλής branding και συνεργάτης του Steve Jobs, του ανθρώπου που πήρε μια εταιρία από τα πρόθυρα της χρεωκοπίας και την έκανε κορυφαία στον κόσμο, γιατί πίστευε πως «αρκετά, ποτέ δεν είναι αρκετά».
Ο Peter προσγειωμένος. Χιουμορίστας, ταπεινός, νοσταλγός της πατρίδας του. «Δεν ξέρω καλά ελληνικά», μας είπε. «Μια φορά σε μια ταβέρνα παρήγγειλα σαλάτα με… παντζούρια». Αυτοσαρκασμός με μπόλικη γεύση Ελλάδας. Γλυκιά. Έτσι μας τη μετέφερε. Δεν ήρθε εδώ μας διαφημίσει τα μεγαλεία της Apple. Μόνο το μεγαλείο της ανθρώπινης ευφυΐας. Αυτής που σε κάθε γωνιά του κόσμου ανθεί με τον τρόπο της.
Ο Peter σήμερα ζει στην Ελλάδα. Μέσα από το πολυταξιδεμένο του μυαλό δίνει μια δική του ερμηνεία, για το τι έφταιξε και βυθίστηκε η χώρα μας στη κρίση. Να δει ποια είναι η χαμένη ευκαιρία της. Πώς από τη «δόξα του παρελθόντος», μετέβη στην «μιζέρια του παρόντος» και βιώνει τον «φόβο του μέλλοντος».
Το «Brand Greece», δεν είναι πρόβλημα, εξηγεί ο Peter. Αλλά δεν είναι αρκετή η δόξα του παρελθόντος. Πρέπει να βρούμε τις ευκαιρίες στον παρόν για να φύγει ο φόβος του μέλλοντος.
Η ατάκα «All time Classic», είναι παρωχημένη και μπανάλ. Πρέπει να συνδέσουμε το ένδοξο παρελθόν με τον παρόν μα και το μέλλον.
Η πιο συχνή μιζέρια στο παρόν, είναι μια φράση, μας είπε, που ακούει συχνά στη χώρα μας: «Δεν γίνεται…». Λίγο η έλλειψη αυτοπεποίθησης, λίγο η γραφειοκρατία, λίγο η νοοτροπία μας που ζυμώθηκε μέσα σε όλο αυτό το κλήμα. Έχεις μια φαεινή, τολμηρή ιδέα, την μοιράζεσαι με τους γύρω σου, και σου λένε «Δεν γίνεται…»
Μετά θυμήθηκε αυτά που έγιναν. Τον άθλο του Euro το 2004. Τον Πύρρο Δήμα να παίρνει τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνας, και πολλά χρόνια πιο πριν τον Παρθενώνα. Όλοι αυτοί σκέφτηκαν… «γίνεται»!
«Δεν μπορούμε να γίνουμε Γερμανοί», μας είπε, «αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι Έλληνες».
Και επειδή σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, πρέπει μα βρούμε τις ευκαιρίες: «Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή να είσαι Έλληνας»
«Internet of Things»…
Ο Tom Katsioulas, βρέθηκε μαζί μας μέσω skype, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Καθόλου ανάρμοστο, αφού γι’ αυτήν ήθελε μας μίλησε.
«Internet of Things»… Ή αλλιώς, πόσο «έξυπνα» γίνονται τα πράγματα γύρω μας. Πώς; Πολύ απλά, μέσω των αισθητήρων. Άλλωστε, οι αισθητήρες είναι που έκαναν τα έμβια όντα έξυπνα και τέλος εμάς τους ανθρώπους.
Ο Τρολοβήτης, πεντακόσιες χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν, απ’ όσο γνωρίζουμε, το πρώτο είδος που διέθετε αισθητήρα: ένα υποτυπώδες μάτι. Το προνόμιο της αίσθησης έγινε ικανότητα επιβίωσης. Από τότε μέχρι και σήμερα.
Ποια είναι η σημασία της; Μετά την αίσθηση ακολουθεί η αναγνώριση. Μετά το συμπέρασμα, η μάθηση, και τέλος η δράση.
Δεν θα μαθαίναμε τίποτα δίχως τις αισθήσεις μας. Δε θα κάναμε καμία δράση. Δεν θα ακούγαμε τον Tom, και προφανώς δεν θα τον χειροκροτούσαμε.
Το ίδιο σημαντικές είναι οι αισθήσεις για την τεχνολογία. Σήμερα υπάρχουν παντού γύρω μας, από τις συσκευές στην τσέπη μας μέχρι το αυτοκίνητό μας. Τις κάνουν πιο έξυπνες και παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Εκτός από τα «έξυπνα κινητά» που όλοι μας γνωρίζουμε, σύντομα θα ακούμε για έξυπνα σπίτια, έξυπνες συγκοινωνίες, έξυπνα ξενοδοχεία, έξυπνες πόλεις, έξυπνη γεωργία και έξυπνες κατασκευές.
«Ήμαστε οι επιλογές μας»!
O Γιάννης Καλογεράκης, ο θεμελιωτής της Ανθρωποκεντρικής Εκπαίδευσης Στελεχών (www.jmk.gr) δεν ήταν τυχαία στο MindSpark. «Δεν υπάρχει τύχη!», μας είπε κι ο ίδιος κατηγορηματικά. Τι θα πει «έτυχε»; Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτό που λέμε τύχη είναι μια νοοτροπία. Έμαθα, δούλεψα, προσπάθησα, κοπίασα, τα κατάφερα!
Ο Γιάννης κάνει μια τομή στις πωλήσεις: Τις ονομάζει πωλύσεις. Δηλαδή προτείνεις λύσεις, δεν πουλάς απλά ένα προϊόν. «Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος», όπως έλεγε και ο Πρωταγόρας. Δεν κάνεις πώληση, ανοίγεις μια σχέση.
«Σκέψου διαφορετικά». Ο άνθρωπος μπορεί και συχνά θέλει να φτιάχνει τα ίδια πράγματα. Η φύση μας κάνει διαφορετικούς. Πολλοί έχουν κρατήσει στα χέρια του κομπολόι, αλλά ένας μόνο σκέφτηκε να κάνει μουσείο κομπολογιού.
Μόνο όσοι ήταν αρκετά τρελοί για να θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, τα κατάφεραν.
Ο κόσμος έχει πράγματι αλλάξει. Η μεγαλύτερη εταιρία εύρεσης ταξί, δεν έχει ούτε ένα δικό της αυτοκίνητο ταξί. Η μεγαλύτερη εταιρία εύρεσης ξενοδοχείων, δεν έχει ούτε ένα δικό της δωμάτιο. Μα είναι πρωτοπόροι.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει, το κριτήριο επιβίωσης δεν είναι τόσο η γνώση αλλά η προσαρμοστικότητα.
Ποιοι ήμαστε τελικά; Οι γνώσεις μας; Τα πτυχία μας; Η εμφάνισή μας; Οι σκέψεις μας; Ήμαστε αυτό που λεν για εμάς οι φίλοι μας ή η μάνα μας; Τίποτα απ’ όλα αυτά. «Ήμαστε οι επιλογές μας»!
Ήμαστε αυτά που επιλέξαμε να κάνουμε χτες, σήμερα και αυτά που θα κάνουμε αύριο. Και σε κάθε τι που κάνουμε θέλει φαντασία. Γιατί όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση.
Κι αν ξεμείνουμε από φαντασία, μας παραπέμπει σε μια απλή παροιμία: «Αν η ζωή σου φαίνεται πικρή, έχει κάτσει η ζάχαρη, ανακάτεψε».
Μετά την ολοκλήρωση του ομιλιών, ακολούθησε μια συζήτηση. Στο πάνελ ο Γιάννης Καλογεράκης, Ο Peter Economides, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης και ο συνιδρυτής της Πρίσμα Ηλεκτρονικά, Πέτρος Σουκουλιάς. Απαντούσαν σε ερωτήσεις του κοινού που πυροδότησε μια πλούσια συζήτηση.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην οργανωτική επιτροπή: τον Λεωνίδα Σπερλετόπουλος, τον Λουκά Μπαφατάκη και τον Φώτη Λαλίδη, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου για την πρωτότυπη και διαφωτιστική εκδήλωση, που στόχο έχει να καθιερωθεί και να ανοίξει τους ορίζοντές της, πέρα από τα σύνορα της πόλης μας.
Σχόλια