To Geek Islands είναι μία εθελοντική πρωτοβουλία, με έδρα την Αθήνα, η οποία γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα με δύο τρόπους:
- Ταξιδεύοντας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες.
- Δημιουργώντας μία διαδικτυακή πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία θα προσφέρει εξ αποστάσεως μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων.
Προσφέροντας ευκαιρίες για την εκμάθηση τεχνολογικών δεξιοτήτων σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, σκοπός της ομάδας είναι να επιτύχει ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογική εκπαίδευση ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών. Παράλληλα, στοχεύει στην αναζωογόνηση δυσπρόσιτων ελληνικών περιοχών και την ανάδειξη τους ως κοιτίδων δημιουργικότητας και καινοτομίας.
Γιατί;
Η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά σε επίπεδα ψηφιακού αλφαβητισμού, ενώ αντιθέτως στο άμεσο μέλλον το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε ποσοστά ανεργίας, την στιγμή που ολοένα και αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα νησιά της χώρας μας, με την πάροδο της τουριστικής σεζόν, αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων τους και οι κάτοικοι, ιδίως οι νέοι, έχουν περιορισμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές, οδήγησαν την ομάδα στην απόφαση να στηρίξει τα ελληνικά νησιά και την σύνδεσή τους με την κοινωνία της πληροφορίας μέσω εργαστηρίων τεχνολογίας για όλες τις ηλικίες.
Η ομάδα
Η ομάδα του Geek Islands αριθμεί 14 εθελοντικά μέλη με εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο και έχει διακριθεί με το βραβείο Angelopoulos Fellowship. Ιδρυτικά μέλη της ομάδας είναι οι Μαρία Δερμεντζή, Κατερίνα Λιόντου, Φρόσω Παπαναστασίου, Αναστασία Σιάπκα και Στέλλα Τσουτσούρη.
Ο πρώτος σταθμός
Στις 3, 4 και 5 Μαρτίου 2017 σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου και υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ Δημαρωγός κάνουμε την πρώτη μας απόβαση στο νησί της Θάσου, όπου θα προσφέρουμε εργαστήρια τεχνολογίας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες!
Συγκεκριμένα τα διαθέσιμα εργαστήρια είναι τα εξής:
Παρασκευή 3 Μαρτίου:
Παιδιά 6-8 ετών: «Ρομποτετράγωνα: Εισαγωγή στην Αλγοριθμική Σκέψη»
Παιδιά 9-12 ετών: «Το αλγοριθμικό κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού: Μαθαίνω προγραμματισμό παίζοντας»
Σάββατο 4 Μαρτίου
Έφηβοι 13-18 ετών: «Φτιάξε την δική σου ιστοσελίδα»
Την Κυριακή 5 Μαρτίου η ημέρα είναι αφιερωμένη σε ενήλικες με εργαστήρια για την χρήση υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τραπέζης (e-banking) καθώς και την χρήση διαδικτυακών εργαλείων για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ θα διατεθεί χρόνος και για κατ'ιδίαν επίλυση αποριών.
Όλα τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν στην Aίθουσα Eκδηλώσεων Γυμνασίου/Λυκείου Θάσου.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.
Σχόλια