Το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε 5G το 2025
Ταχύτατη, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι, παγκοσμίως, η διείσδυση των ασύρματων δικτύων επόμενης, πέμπτης γενιάς, κινητοποιώντας μια σειρά από δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, οι οποίες σήμερα δεν είναι καν ορατές. Για την ακρίβεια, το 5G αναμένεται να εδραιωθεί πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε προηγούμενη τεχνολογία ασύρματων δικτύων, με τις δυνατότητες για τα άτομα, τις επιχειρήσεις, και την κοινωνία να είναι απεριόριστες.
Όπως προβλέπει η έκθεση Global Industry Vision (GIV) της Huawei, το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε 5G το 2025. Η έκθεση της εταιρείας προσδιορίζει τις δέκα κυρίαρχες τάσεις, που διαμορφώνουν, σήμερα, τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε και προβλέπει τις βασικές τεχνολογικές τάσεις έως το 2025.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, άλλη μια κυρίαρχη τεχνολογική τάση το 2025 θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI). Μάλιστα, το 97% των μεγάλων εταιρειών θα έχει αξιοποιήσει έως το AI έως τότε, μειώνοντας το κόστος και τα εμπόδια εισόδου στον επιστημονικό πειραματισμό, την καινοτομία και την τέχνη, ανοίγοντας ένα χρυσορυχείο δημιουργικών δυνατοτήτων που θα είναι διαθέσιμο σε όλους.
Το ΑΙ και η ανάλυση big data αναμένεται να δημιουργήσουν απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ εταιρειών και πελατών και θα εξαλείψουν τα γλωσσικά εμπόδια: η έκθεση GIV προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν πλήρως το 86% των δεδομένων που παράγουν έως το 2025.
Ζωή με Bots
Οι εξελίξεις στην επιστήμη των υλικών, η αντιληπτική ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης και οι τεχνολογίες δικτύων, αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να τροφοδοτήσουν τη χρήση της ρομποτικής σε ποικίλες οικιακές και προσωπικές εργασίες. Η έκθεση προβλέπει ένα παγκόσμιο ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 14% για τα ρομπότ οικιακής χρήσης.
Αλλά και στο χώρο της εργασίας, η έξυπνη αυτοματοποίηση εκτιμάται ότι θα αναλάβει περισσότερο επικίνδυνες, επαναλαμβανόμενες και υψηλής ακρίβειας εργασίες. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2025 θα υπάρχουν 103 ρομπότ για κάθε 10.000 εργαζόμενους στις βιομηχανίες.
Σημαντική θα είναι και η άνοδος του cloud, καθώς, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κάθε εταιρεία, παντού, θα χρησιμοποιεί τεχνολογία cloud και το 85% των επιχειρηματικών εφαρμογών θα βασίζεται σε αυτό.
Έξυπνοι βοηθοί
Καθώς οι καθοδηγούμενες από δεδομένα και οι εξοπλισμένες με αισθητήρες συσκευές έχουν ξεκινήσει να προβλέπουν τις ανάγκες μας, η πληροφορία θα έχει τη δυνατότητα να μας βρίσκει χωρίς να την αναζητούμε. Οι μελλοντικές έρευνες δε θα χρειάζονται κουμπιά, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα δημιουργούνται με ευκολία και οι βιομηχανίες θα επωφεληθούν από τη “συντήρηση μηδενικού έργου”. Η έκθεση GIV προβλέπει πως το 90% των ιδιοκτητών έξυπνων συσκευών θα χρησιμοποιούν έξυπνους προσωπικούς βοηθούς.
Επίσης, “έξυπνα” μεταφορικά συστήματα θα συνδέουν τους ανθρώπους, τα οχήματα και τις υποδομές, συμβάλλοντας στην μηδενική κυκλοφοριακή συμφόρηση, στη γρήγορη ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά και στην υλοποίηση άλλων εφαρμογών που θα κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Η έκθεση GIV προβλέπει ότι το 15% των οχημάτων θα διαθέτουν κυτταρική τεχνολογία για όλες τις λειτουργίες τους.
Πηγή: sepe.gr
Σχόλια