Αν δραστηριοποιήστε επιχειρηματικά και σας έχει κερδίσει ο χώρος του εμπορίου, σίγουρα θα είστε σε δίλημμα: φυσικό κατάστημα ή e-shop;
Το e-shop λειτουργεί άριστα:
- Για ένα φυσικό κατάστημα που πουλάει και online
- Για μια εμπορική επιχείρηση που πουλάει ΜΟΝΟ online
Επίσης, είναι κατάλληλο για πωλήσεις σε λιανική (Β.2.C.) και χονδρική (B.2.B.).
Oι παρακάτω στατιστικές αποδεικνύουν περίτρανα, γιατί πρέπει να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα! Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:
- 3,5 εκατομμύρια Έλληνες πραγματοποιούν online αγορές
- Σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο ετήσιος τζίρος στην Ελλάδα
- 75% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το κινητό του για online αγορές
- 64% των χρηστών αγοράζουν με πιστωτική κάρτα
Παλιότερα, οι Έλληνες φοβόντουσαν να αγοράσουν μέσω e-shop και να μοιραστούν τα στοιχεία της κάρτας τους. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, αυτή η φοβία έχει ξεπεραστεί σε συνδυασμό με την αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Το e-commerce παρουσιάζει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην κρίση, ο Έλληνας συνεχίζει να αγοράζει βιβλία, ρούχα, gadgets και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε μέσω Internet. Επομένως, ακόμη κι ένα μικρό αλλά εξειδικευμένο e-shop μπορεί να πετύχει. Το μυστικό είναι να ακολουθήσετε μια σωστή στρατηγική marketing και να επιλέξετε μια πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί εσάς και τους πελάτες σας.
Ποια είναι τα οφέλη ενός online καταστήματος;
- Αγορές όλο το 24ωρο και όλο τον χρόνο
- Special online προσφορές
- Μείωση λειτουργικού κόστους
- Άμεση σχέση με τους πελάτες
- Απευθύνεστε σε όποια χώρα επιθυμείτε
Πώς σας φαίνεται να κοιμάστε και ταυτόχρονα να πραγματοποιούνται παραγγελίες; Το e-shop είναι ανοιχτό όλη μέρα, 365 μέρες τον χρόνο. Δεν υπάρχουν Κυριακές, αργίες και γιορτές! Πρέπει όμως να το έχετε δημιουργήσει σωστά και να συμπεριλάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα προϊόντα, την πληρωμή και τον χρόνο παράδοσης.
Είναι μέρος της δικής σας στρατηγικής πόσο συχνά θα κάνετε προσφορές και εκπτώσεις. Όποτε το επιθυμείτε, έχετε τη δυνατότητα να προωθήσετε προϊόντα σε ειδική τιμή. Μην ξεχνάτε ότι οι καταναλωτές λατρεύουν τις προσφορές και έτσι θα αγαπήσουν το e-shop σας και θα κερδίσετε αφοσιωμένους πελάτες.
Μια online επιχείρηση έχει πολύ λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Φανταστείτε να νοικιάζετε έναν χώρο μόνο για να αποθηκεύετε τα προϊόντα σας και να μην σκέφτεστε τους λογαριασμούς, τα υψηλά μισθώματα, τις βιτρίνες και την υπηρεσία καθαριότητας.
Οι πελάτες σας ενημερώνονται άμεσα για τα νέα προϊόντα, τις νέες προσφορές και τις υπηρεσίες σας μπαίνοντας στο e-shop ή αν έχουν εγγραφεί στο newsletter σας. Παράλληλα, πραγματοποιούν τις αγορές τους από την άνεση του σπιτιού τους και μέσα σε λίγες μέρες παραλαμβάνουν την παραγγελία στην πόρτα τους.
To φυσικό κατάστημα αναπόφευκτα έχει ένα περιορισμένο κοινό. Αντίθετα, το ηλεκτρονικό εμπόριο σας επιτρέπει να προωθείτε τα προϊόντα σας σε όλη την Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξετε το πελατολόγιό σας και φυσικά τις πωλήσεις σας.
Τι πρέπει να προσέξετε στη δημιουργία ενός e-shop;
- Διαλέξτε το κατάλληλο e-commerce platform, αφού θέλετε μια ιστοσελίδα που θα δουλεύει σωστά και θα είναι mobile friendly. Πολύ γνωστές πλατφόρμες είναι η Shopify και η Magento (δωρεάν & premium έκδοση).
- Προσθέστε σωστές περιγραφές και χαρακτηριστικά προϊόντος. Σε μια μικρή παράγραφο χρησιμοποιήστε storytelling και εξηγήστε ποια η διαφορά του δικού σας προϊόντος από τα υπόλοιπα! Τι μπορεί να το κάνει ξεχωριστό;
- Ανεβάστε πολλές φωτογραφίες ή και videos των προϊόντων σας, για να τα παρουσιάσετε ολοκληρωμένα. Μια καλή πρακτική είναι να φροντίστε να έχετε μοντέλα στη φωτογράφιση
- Το e-shop σας πρέπει να είναι ασφαλές, για να προστατεύονται οι συναλλαγές των πελατών σας.
Το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πολύ εύκολο στην υλοποίηση του. Εμπιστευτείτε έναν ικανό developer και δημιουργήστε ένα site που θα εξυπηρετεί τόσο εσάς όσο και τον μέσο χρήστη και εν δυνάμει πελάτη σας! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε όσα αναφέραμε παραπάνω και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορείτε να αρχίσετε να πουλάτε!
Σχόλια