Τι αναδύεται στο τομέα της κοινωνικής αλλαγής; Γιατί η κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα είναι καθοριστικής σημασίας τα επόμενα 5 χρόνια; Πού πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και ποια είναι τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για να συμβάλουμε στη θετική αλλαγή;
Στις 28. 29 και 30 Μαρτίου, το Ιmpact Hub Athens σας προσκαλεί στο #5yearsofimpact. Με σκοπό να οριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα βήματα μεγιστοποίησης του θετικού κοινωνικού αντικτύπου, ερευνητές από κορυφαία πανεπιστήμια, δημιουργικοί επαγγελματίες και φορείς από όλο τον κόσμο, θα διερευνήσουν ό,τι εξελίσσεται δυναμικά στους τομείς της κοινωνικής καινοτομίας, της τεχνολογίας, της διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος, του ακτιβισμού και της κυκλικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, στις 28 και 29 Μαρτίου 2019, στο χώρο του Impact Hub στην οδό Καραϊσκάκη, θα προσεγγιστούν διαδραστικά τα θέματα που θα καθορίσουν την εξέλιξη του κοινωνικού οικοσυστήματος τα επόμενα #5yearsofimpact, με διαφορετικά μέσα και μορφές, με συζητήσεις, τοποθετήσεις σε πάνελ καθώς και εργαστήρια (workshops), δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν στις θεματικές ενότητες που τους ενδιαφέρουν. Αναλυτικά οι ενότητες είναι:
- Συστημική Αλλαγή: Πώς αλλάζει ο κόσμος σήμερα; Πού πρέπει να επικεντρωθούμε καθώς διαμορφώνουμε την ατζέντα της κοινωνικής καινοτομίας και της θετικής αλλαγής; Ποια είναι τα ρεύματα που θα καθορίσουν την οικονομία και την κοινωνία στα επόμενα χρόνια; Που μπορούμε να εντοπίσουμε λαμπρά σημεία εναλλακτικών τρόπων οργάνωσης, κατανάλωσης, συμβίωσης και συμμετοχής; O Alberto Masetti Ζannini - Global Programmes Director, Impact Hub Network - ως κεντρικός ομιλητής, θα αναλύσει τις παγκόσμιες τάσεις διαμόρφωσης της συστημικής αλλαγής.
- Τεχνολογία: Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία αιχμής για κοινωνικούς σκοπούς και για την ενίσχυση του κοινωνικού αντίκτυπου; Με συντονιστή της συζήτησης την Δέσποινα Μητροπούλου - Director της GFOSS - Open Technologies Alliance, ο Βασίλης Κωστάκης - Καθηγητής του P2P Governance στο TalTech και Faculty Associate του Πανεπιστημίου Harvard - θα διερευνήσει την δυναμική της τεχνολογίας σε σχέση με την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, ο Thomas Patzko - από το Impact Hub Ζυρίχης - θα εξετάσει τη σύνδεση της τεχνολογίας με το ατομικό και κοινωνικό καλό και η Vanessa Mason - Research Director, Future 50 στο “Institute for the Future” - θα αναλύσει τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της υγείας. Επίσης, η Susanna Pollack - πρόεδρος του Games For Change - θα μας μιλήσει (μέσω Skype) για την δύναμη των παιχνιδιών στην ενίσχυση του κοινωνικού αντίκτυπου και ο Βασίλης Τσόλης - Co-Founder & CEO of Cognitiv+, θα εμβαθύνει στην σχέση της τεχνολογίας με την ηθική .
- Διαχείριση Αστικού Περιβάλλοντος: Πώς οι επιχειρηματίες, οι ακτιβιστές, οι πολίτες και οι κυβερνητικοί φορείς επηρεάζουν και παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή της πόλης, όπου ζουν και εργάζονται; Ο Charles Landry - ερευνητής, συγγραφέας των βιβλίων “The Civic city in a Nomadic World”, “The Creative Bureaucracy & its radical common sense” κ.α. - θα αναλύσει την κατεύθυνσή μας προς μια καινοτόμο πόλη και τη χρήση της δημιουργικότητας και της φαντασίας στο αστικό περιβάλλον. Ο Tom Fleming – ιδρυτής του “Tom Fleming Creative consultancy” θα μας μιλήσει για το ρόλο του πολιτισμού στη διαμόρφωση της αστικής ζωής, και ο Miograd Kuc από το ZK/U Berlin, θα αναφερθεί στους τρόπους συμμετοχής και επιρροής για την ενίσχυση του κοινωνικού και πολιτικού ιστού. Επιπρόσθετα, ο Sebastian Schluerer - Program Coordinator του Robert Bosch/Mitost, θα μας μιλήσει για τις προκλήσεις των συνεργατικών ενεργειών. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι η Έλενα Μαυρομιχάλη - Senior Consultant on Cultural Policies.
- Ακτιβισμός: Ποια είναι τα σημαντικότερα κοινωνικά κινήματα που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται παγκόσμια σήμερα; Πού πρέπει να αφιερώσουμε τη δύναμή μας ως πολίτες; Ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να επηρεάσουμε; Αντιπρόσωποι φορέων, κινημάτων, και πολιτών που διεκδικούν, αφυπνίζουν και αλλάζουν την πορεία κρίσιμων θεμάτων από το περιβάλλον μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητούν για το μέλλον του ακτιβισμού και τα σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα που απαιτούν άμεσα την κινητοποίησή μας. Ο Ιvan Juric από το Guerilla Foundation αφιερωμένος στην ενδυνάμωση ακτιβιστών, η Gala Pin, Αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης ενεργό μέρος της κίνησης πολιτών που ανέδειξαν την κυβερνητική αλλαγή με συμμετοχικό τρόπο στην πόλη, η Aθηνά Σπυριδάκη - Patagonia - σημαντικό υπερασπιστή του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, τη Λίλα Τσάτση - Save Epirus - κεντρική μορφή στις δράσεις ενάντια στις εξορύξεις άνθρακα στην Ήπειρο, την Ελένη Τάκου - Αντιπρόεδρο της Human Rights 360 - που έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση κατά της ρατσιστικής βίας και την Cleo Barnett - Deputy Director των Amplifiers - της ομάδας που έφτιαξε τις γνωστές εικόνες που μοίρασαν το μήνυμα We are the People & Women’s March 2019 από τις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
- Κυκλική Οικονομία: Ποια η δυναμική της κυκλικής οικονομίας και ποιες οι δυνατότητες σχετικών καινοτόμων εφαρμογών τεχνολογίας στη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων, καθαρών τεχνολογιών και στη διαχείριση αποβλήτων; Στο panel, με συντονιστή τον Matthias Reisinger - Head of Entrepreneurship and Creative Industries Austria Business Service & συνιδρυτή Impact Hub Vienna, ο Johannes Kisser - Managing Director alchemia-nova - θα μας μιλήσει για την καινοτόμα μετάβαση από την Γραμμική στην Κυκλική Οικονομία, και θα συμμετέχουν ενεργά ο Σίμος Μαλαμής - Επικ. Καθ. Μετσόβειο Πολυτεχνείο και o Ευθύμιος Λύτρας - Αναπληρωτής Διευθυντής Περιβάλλοντος, Έρευνας & Ανάπτυξης , EYΔΑΠ. Θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HYDROUSA που αφορά τη πλήρη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση του νερού. Σε επιμέρους σταθμούς θα παρουσιαστούν τεχνολογίες διαχείρισης και φυσικής επεξεργασίας του νερού για την ανάπτυξη οικοτουριστικών μονάδων και αγροδασικών περιοχών, λύσεις αφαλάτωσης με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και δυνατότητες νέων οικονομικών δραστηριοτήτων σε αποκεντρωμένες περιοχές.
Στα workshops, ακολουθώντας τη μεθοδολογία της συνδημιουργίας, οι κύριοι ομιλητές μαζί με επιλεγμένους συμμετέχοντες θα συζητήσουν τις προκλήσεις των θεματικών ενοτήτων ώστε να αναζητήσουν τις λύσεις με τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο.
Οι ομιλίες και τα εργαστήρια θα γίνουν στα αγγλικά.
H Vanessa Mason και η Cleo Barnett θα συμμετέχουν ενεργά στο #5yearsofimpact στους τομείς της τεχνολογίας και του ακτιβισμού με την πολύτιμη υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
Το Σάββατο 30 Μαρτίου, το #5yearsofimpact θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου μέσα από τις πρωτοβουλίες της Σούπερ Κυψέλης, του Pop Up Hub και μιας σειράς δράσεων, θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μια βιωματική εμπειρία πρακτικών παρεμβάσεων με στόχο την θετική κοινωνική αλλαγή. Τις δράσεις στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, επισφραγίζει η επίσκεψη του Muhammad Yunus, του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγου και κοινωνικού επιχειρηματία, που σηματοδοτεί και το βασικότερο μήνυμα της πρώτης αγοράς κοινωνικής οικονομίας την Ελλάδα - την άρση των αποκλεισμών και την θετική αλλαγή μέσα από τη συνεργασία και την συσπείρωση τοπικών κοινοτήτων, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα ως κύριος ομιλητής στο Convergences Greece Forum / Συγκλίσεις, την 1η Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια.
Περισσότερες πληροφορίες για το #5yearsofimpact μπορείτε να διαβάσετε εδώ .
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.
Χώροι διεξαγωγής: 28 & 29 Μαρτίου: Impact Hub Athens - Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα
30 Μαρτίου: Δημοτική Αγορά Κυψέλης - Φωκίωνος Νέγρη 42, 11361, Αθήνα
Σχόλια