Στη συζήτηση με θεματολογία την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την καινοτομία έλαβαν μέρος ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο Δρ. Σπύρος Δημολίτσας (Senior VP for Research & Chief Technology Officer του πανεπιστημίου της Georgetown), ο Βασίλης Δημόπουλος (VP Sales Strategy, Large Deals & Business Analytics for Middle East & Africa της Oracle), ο Γιάννης Γκιόκας (VP Research & Development της PCCW Global) ο Μιχάλης Ιακωβίδης (Sir Donald Gordon Chair of Entr. & Innovation στη London Business School) ο Άλεξ Ελευθεριάδης (Chief Scientist και συνιδρυτής της Vidyo) και ο Αλέξανδρος Μανός ( CEO της Intrasoft International).
Τη συζήτηση συντόνισε η Λήδα Μοδιάνο, Director & Founder Wide Strategy ltd. - Communications Consultancy.
Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την καινοτομία, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια η δαπάνη στην έρευνα υπερέβη τα 2 δις. ευρώ και το 1,13% του ΑΕΠ, ενώ πριν την κρίση και συγκεκριμένα το 2007 ήταν το 0,58% του ΑΕΠ. Η έμφαση, σημείωσε, δίνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη και εξέφρασε την άποψη ότι τα χρήματα που δαπανώνται είναι επένδυση. Σημείωσε επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας αύξησε την ιδιωτική δαπάνη για την έρευνα κατά 30%. Παρουσίασε στοιχεία πρόσφατης έκθεσης για το 2018, τα οποία παρουσιάζουν ότι στο τέλος του τρίτου προγράμματος η Ελλάδα προσέφερε σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία. Στα κίνητρα περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, όπως επισήμανε. Το 2018 δόθηκαν 360 εκ. ευρώ σε δημόσια κονδύλια. Το 2019 και συγκεκριμένα αυτό το μήνα, ανέφερε, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για προγράμματα της τάξης των 250 εκ. ευρώ. Αναφέρθηκε στη δημιουργία ταμείου, ώστε να μεταφραστούν καινοτόμες ιδέες σε επιχειρηματικές ιδέες, στο πλαίσιο του οποίου έχουν δοθεί ήδη 300 εκ. ευρώ. Μια ακόμη νέα ιδέα, είπε, είναι τα τεχνολογικά πάρκα που θα βασίζονται σε ΣΔΙΤ.
Ο κ. Δημολίτσας επικεντρώθηκε στον ρόλο των πανεπιστημίων και την αμερικανική εμπειρία. Αναφέρθηκε αρχικά στο μέγεθος του συστήματος στις ΗΠΑ, που αγγίζει τα 550 δις. δολάρια. Αυτό αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, τα πανεπιστήμια και την κυβέρνηση. Η βιομηχανία έχει τα 370 δις. δολάρια από αυτά, ενώ το 18% των επενδύσεων καινοτομίας γίνονται ή ελέγχονται από τα πανεπιστήμια. Επισήμανε ότι το 4,5% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αφορά θέματα επιστήμης ή μηχανολογικής. Στις αγορές εντάσεως γνώσης το ποσοστό ανέρχεται στο 38%. Παρουσίασε επίσης αναλυτικά τις διάφορες φάσεις της έρευνας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. «Το συνολικό τοπίο αλλάζει. Τη δεκαετία του 60 η βιομηχανία δεν χρηματοδοτούσε την έρευνα και ανάπτυξη αυτό το έκανε κυρίως η κυβέρνηση. Τώρα η διαδικασία έχει αντιστραφεί».
Ο κ. Δημόπουλος αναρωτήθηκε τι πιστεύουμε ότι είναι η καινοτομία και έδωσε τον ορισμό ότι «ασχολείται με νέους τρόπους του να κάνουμε πράγματα ή να κάνουμε νέα πράγματα». Σημείωσε ότι δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας ή βιομηχανία, αλλά συνδέεται με τα πάντα γύρω μας. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης της Oracle, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που δαπανούν σημαντικά στην καινοτομία είναι αυτές που έχουν βιώσει την πιο σταθερή και διαρκή ανάπτυξη. Σημείωσε ότι η έλλειψη τεχνολογικών λύσεων είναι αυτό που εμποδίζει τις επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι η Oracle προσφέρει όλα τα είδη λύσεων που μπορεί να βρει κανείς στην περιοχή της πληροφορικής και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ασχολήθηκε με το πρόγραμμα world bee.
Ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι το 2011 δημιούργησε μία εταιρεία στην Ελλάδα γιατί υπάρχει στη χώρα μας μία τεράστια διαθέσιμη βάση ταλέντων. Αναρωτήθηκε γιατί ενώ υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα ή υπάρχει αντιγράφοντας πράγματα που γίνονται σε ΗΠΑ ή Ευρώπη. Συνέχισε, σημειώνοντας ότι έχουμε το κακό να κάνουμε έρευνα για την έρευνα, εξ ου και το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι έχουμε μοντέλα πρότυπα στην Ελλάδα καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες που έχουν επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα, δεν ζουν στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν δομές, προκειμένου οι άνθρωποι που κατάφεραν να πετύχουν να συνεισφέρουν στην κοινότητα και να προσφέρουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί ένα “οικοσύστημα” που θα ενισχύει την έρευνα και τεχνολογία.
Ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε ότι μιλάμε για αλλαγές στην οργάνωση με την 4η βιομηχανική επανάσταση. Επισήμανε ότι μετά το 2011- 2012 αυτοί που κερδίζουν στον κόσμο αλλάζουν, από το 2016 στις πρώτες θέσεις είναι εταιρείες όπως Apple, Microsoft, Google, Alibaba. “Οι οικονομικοί ρυθμιστές έχουν κάποιους χώρους όπου ρυθμίζουν τις καταστάσεις και δοκιμάζουν νέους τρόπους οργάνωσης της εργασίας” σημείωσε και ανέφερε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο αλλάζει. Σημείωσε όμως ότι στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει όταν οι εταιρείες παράγουν στην Ελλάδα, αλλά πωλούν στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε σε καινοτόμες τεχνολογίες που δείχνουν εάν το άτομο έχει κάποια ασθένεια ενώ ανέφερε το taxibeat ως ένα παράδειγμα του πως μπορούμε να ασχοληθούμε με μία υπηρεσία για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Σηείωσε σε αυτό το σημείο ότι αντί να κάνουμε αυτό, ασχολούμαστε με διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρθηκε στην καινοτομία που κινεί την επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία διότι επωφελείται όχι μόνο από τα προϊόντα που δημιουργούνται αλλά και από τις υπηρεσίες που δημιουργούνται στη συνέχεια λόγω αυτών των νέων προϊόντων. Για παράδειγμα, η google άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε έρευνα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαφήμιση. Εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα αν και μικρή χώρα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην έρευνα και καινοτομία ως κινητήριο δύναμη της επιχειρηματικότητας και αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία από το Μετσόβιο μέχρι τη δημιουργία της εταιρείας του που παρέχει δωρεάν βίντεο πχ για το Skype. Ανέφερε επίσης πως όταν γύρισε στην Ελλάδα, βρήκε δύο φοιτητές από την Πάτρα τους οποίους ένας επιχειρηματίας από τη Βοστώνη ήθελε να τους χρηματοδοτήσει και τώρα η Adobe αγόρασε το λογισμικό της εταιρείας που σύστησαν. Τέλος, χαρακτήρισε εξαιρετική είδηση τη δημουργία ενός χρηματοδοτικού ταμείου που θα διασφαλίσει τα κονδυλια για τα επόμενα 4-5 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Φωτάκης.
Ο κ. Μάνος ανέφερε ότι οι δουλειές της Intrasoft International είναι κατά 80% εκτός Ελλάδας, καθώς η εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ΙΤ στην ΕΕ και έχει επεκταθεί σε Αφρική και Μέση Ανατολή. Ανέπτυξε τις επενδύσεις που έκανε η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα αυτές σε start-up, καθώς και στο πρόγραμμα μάθησης με μηχανικό τρόπο, μία πλατφόρμα που εφαρμόστηκε σε όλα τα προϊόντα όπως κοινωνική ασφάλιση και φορολόγηση. “Οι πελάτες ενθουσιάστηκαν και αμέσως διαφοροποιηθήκαμε, γιατί μπορούσαμε να τους προσφέρουμε ένα προϊόν πριν καν καταλάβουν ότι το χρειάζονται” είπε. Αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα που ανέπτυξε η εταιρεία του για να δώσει τη δυνατότητα τραπεζικού λογαριασμού σε μέλη συνεταιρισμών στην Αφρική. Εξήγησε ότι το 50% των Αφρικανών δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό γιατί δεν έχουν και χρήματα, υπάρχουν όμως συνεταιρισμοί πχ δασκάλων, που δίνουν στα μέλη τους τη δυνατότητα να έχουν λογαριασμό καταθέσεων, χρειαζόταν όμως κάποιον να τους αναπτύξει το κατάλληλο σύστημα για αυτό. Και ανέφερε πως η εταιρεία του έκανε joint venture με συνεταιρισμό εκπαιδευτικών, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να προσφέρει τη λύση αυτή και σε άλλους συνεταιρισμούς με χαμηλή αμοιβή.
To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.
Το epixeiro.gr σας μεταφέρει όλα όσα συνέβησαν μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου στους Δελφούς.
Σχόλια