NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Η ελληνική startup σκηνή σε αριθμούς - 2,4 δις δολάρια σε 301 εταιρείες

Η ελληνική startup σκηνή σε αριθμούς - 2,4 δις δολάρια σε 301 εταιρείες

Τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασε η χρηματοδότηση που έλαβαν οι ελληνικές startups, μεταξύ 2010 και 2018, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Marathon Venture Capital, βάσει δικών της δεδομένων αλλά και πηγών όπως το Crunchbase.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εντόπισε 301 νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 500 επενδυτικούς γύρους, από 268 ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, μεταξύ 2010 και 2018. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 47 εξαγορές και 5 δημόσιες εγγραφές (IPO) κατά την ίδια περίοδο.

Το συνολικό ποσό που επενδύθηκε σε ελληνικές startups ανέβηκε κατά 11 φορές μεταξύ της προαναφερθείσας περιόδου, από τα 48 εκατομμύρια στα 539 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των επενδυτικών γύρων ανέβηκε κατά επτά φορές. Έτσι, από 11 το 2010 έφτασε τους 75 το 2018, κάνοντας «peak» στους 104 το 2016.

Τα μεγαλύτερα ποσά επενδύθηκαν στο στάδιο «Growth» των εταιρειών, φτάνοντας τα 345 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Οι γύροι «Seed» των εταιρειών έφτασαν τα 43 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι «Series A» τα 152 εκατομμύρια δολάρια. Στον αριθμό των γύρων, το 73% του συνολικού αριθμού τους ήταν Seed, το 17% ήταν Series A και το 10% Growth.

Στην έρευνα, γίνεται αναφορά για την επίδραση που είχε το 2013 η δημιουργία του Jeremie, ενός fund of funds, ανεβάζοντας τον αριθμό των αρχικών γύρω επένδυσης. Η δημιουργία ενός νέου fund of funds, του Equifund, το οποίο ήταν κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο, οδήγησε στη δημιουργία οκτώ νέων funds τα οποία αναμένεται πως θα υποστηρίξουν την περαιτέρω επέκταση της αγοράς.

Οι 338 χρηματοδοτικοί γύροι, σε σύνολο 500 (δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 68%) αφορούσαν σε εταιρείες που διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο ποσοστό παρουσίασε πτώση τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η Marathon Venture Capital αναφέρει πως, σε μεγάλο ποσοστό, η αλλαγή αυτή είναι προσωρινή. Οι εταιρείες με βάση στο εξωτερικό «σήκωσαν» τα μεγαλύτερα ποσά, αν και εκείνες που έχουν βάση στην Ελλάδα «σήκωσαν» 561 εκατ. δολάρια.

Όπως σημειώνει η έρευνα, οι 134 από τις 301 εταιρείες της έρευνας, οι οποίες έχουν, δηλαδή, Έλληνες founders, δεν διαθέτουν παρουσία στην Ελλάδα. Αν και το 54,6% του συνόλου των εταιρειών βρίσκεται και στην Ελλάδα, το 25,5% είναι σε ΗΠΑ και Καναδά, το 12,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 5,9% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το 2% στον υπόλοιπο κόσμο.

Η έρευνα τονίζει ότι κάθε startup που ξεκίνησε ή απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα, εξακολουθεί να διατηρεί μια βάση εργαζομένων στην χώρα, ενώ μια μεγάλη πλειοψηφία των ιδρυτών που δεν διαθέτει παρουσία επιθυμεί να διερευνήσει μια τέτοια ευκαιρία στο μέλλον. Η Marathon Venture Capital αναφέρει πως αυτό δείχνει την ελκυστικότητα της ελληνικής startup σκηνής, κάτι που αναμένεται πως θα επεκταθεί μελλοντικά.

Συνολικά 268 θεσμικοί επενδυτές χρηματοδότησαν ελληνικές επιχειρήσεις από το ξεκίνημα του 2010. 12 από αυτούς ήταν εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και 256 βασίζονταν αλλού, κυρίως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και το Ισραήλ, ενώ ο αριθμός δεν περιλαμβάνει «αγγέλους» και εταιρικούς επενδυτές. Οι διεθνείς επενδυτές ήταν επικεφαλής του 50% των χρηματοδοτικών γύρων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ποσών που επενδύθηκαν προήλθαν από διεθνείς επενδυτές. Μεταξύ αυτών, βρίσκουμε τις Intel Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia, Kleiner Perkins, BainCapital και άλλες.

Παράλληλα, μεταξύ του 2010 και του 2018 ολοκληρώθηκαν 47 εξαγορές και 5 δημόσιες εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων. Ο αριθμός των εξαγορών αυξήθηκε από μηδέν το 2010 σε δέκα το 2016 και οκτώ το 2018, ενώ ήδη υπάρχουν δύο σημαντικές μέσα στο 2019. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις άρχισαν να εξαγοράζονται από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Μεταξύ αυτών, βρίσκουμε τις Twitter, Amazon, Citrix, Samsung, vmware, Daimler, Apple, Microsoft κ.α.

«Υπάρχει ήδη πληθώρα επενδυτικών δραστηριοτήτων, καθώς και πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Ελπίζουμε ότι τα γεγονότα αυτά θα τονώσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι, εταιρείες και κεφάλαια να ενταχθούν στην ελληνική βιομηχανία των startup» καταλήγει η έρευνα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr