NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

5 λόγοι για να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση

5 λόγοι για να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση

​Η επιχειρηματικότητα είναι μια περιπέτεια και η αληθινή περιπέτεια απαιτεί σκληρή δουλειά.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 75% των νεοσύστατων επιχειρήσεων τελικά αποτυγχάνει και αρκετές από αυτές κατά το πρώτο έτος της ύπαρξής τους. Προφανώς σε κανέναν δεν αρέσει η αποτυχία, ακόμη και αν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορούν να αποκτηθούν από αυτήν την εμπειρία.

Υπάρχουν φορές που όταν μιλάμε για μια αποτυχημένη startup, το κόστος της αποτυχίας μπορεί να είναι αρκετά σκληρό - δαπάνες που δεν μπορούν να ανακτηθούν, ώρες εργασίας που δεν μπορούν να επανακτηθούν, την ευκαιρία που χάσαμε απορρίπτοντας μια άλλη, ίσως καλύτερη ιδέα. Όλα αυτά στο άκουσμα τους μπορούν να κάνουν ακόμα και τον πιο έμπειρο επιχειρηματία να δειλιάσει.

Με δεδομένους αυτούς τους κινδύνους, γιατί να μπει κάποιος στον κόπο να δημιουργήσει τη δική του startup; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να κερδίσετε μεγάλη αξία από την προσπάθεια της δημιουργίας μιας επιχείρησης, ακόμα κι αν η αποτυχία (ή όπως θέλουμε να το ονομάσουμε) είναι μέρος της τελικής έκβασης.  Ποια είναι όμως αυτά τα οφέλη;

1. Μαθαίνεις να αποτυγχάνεις «καλύτερα»

«Fail better», «Fail fast», «Fail often». Έχετε αναμφίβολα ακούσει ή διαβάσει μία ή όλες αυτές τις εκφράσεις.  Ως κοινωνία, ίσως είμαστε κάπως υπερβολικά επίμονοι με την έννοια της επιτυχίας. Όταν το μόνο πράγμα που έχει αξία είναι μια γρήγορη επιτυχία, οτιδήποτε άλλο συγκρίνεται με αυτό χάνει αυτόματα την αξία του. Ωστόσο, αυτό το είδος της επιτυχίας είναι πραγματικά σπάνιο και απαιτεί ασφαλή βήματα και τυραννικά αργές βελτιώσεις.

Από πού προέρχονται τα τεχνολογικά άλματα και οι πραγματικά πρωτότυπες ιδέες; Σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να επιχειρήσουν το άλμα. Ωστόσο ναι, αυτό το άλμα περιλαμβάνει και ρίσκο αλλά, ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή ανταμοιβή. 

Επομένως, αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πως το να αποτυγχάνεις γρήγορα, να δοκιμάζεις ξανά και να επαναπροσδιορίζεις τις συνθήκες, μπορεί να θεραπεύσει τον φόβο της αποτυχίας και να σας επιτρέψει να επιτύχετε τους στόχους σας πιο εύκολα.

2. Διαπιστώνεις τι πετυχαίνει

Υπάρχει μια ιστορία για τον εφευρέτη Thomas Edison, όπου αποκάλυψε ότι για την λειτουργία ενός λαμπτήρα έκανε 10.000 προσπάθειες χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος. «Αποτύχατε 10.000 φορές», του είπανε. «Δεν θα το έλεγα», απάντησε ο Edison. «Έχω βρει με επιτυχία 10.000 τρόπους για να φτιάξω ένα λαμπτήρα που δεν λειτουργεί».

Υπάρχει πραγματική αξία στον προσδιορισμό των αρνητικών προσπαθειών του στόχου σας. Δηλαδή, είναι σημαντικό να ξέρετε τι δεν λειτουργεί αν θέλετε να καταλάβετε τι είναι αυτό που οδηγεί στην επιτυχία. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της εμπειρίας. Με το να είστε πρόθυμοι να αποτύχετε, παίρνετε τα μαθήματα που χρειάζεστε για να κάνετε την τρέχουσα επιχειρηματική σας ιδέα (ή ακόμα και την επόμενη) πιο επιτυχημένη.

3. Μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι στις νέες τάσεις

Η επιχειρηματική «προσαρμογή» είναι μια αποδεδειγμένη στρατηγική που βοηθά τις επιχειρήσεις να παραμένουν ενεργές, ανταποκρινόμενες στις τάσεις και στις αλλαγές που διέπουν την αγορά. Οι προσαρμογές αυτές περιλαμβάνουν λειτουργικές και παραγωγικές αλλαγές οι οποίες γίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορέσει η επιχείρηση να ακολουθήσει το κύμα αναγκών της αγοράς. Οι επιτυχημένες προσαρμογές, ωστόσο, απαιτούν και χρονικά κατάλληλη ώθηση για να βοηθήσουν την επιχείρηση να πετύχει το στόχο της.

Έτσι, ακόμα και αν η αρχική σας ιδέα δεν λειτουργεί, μπορείτε να προσαρμόσετε τις λειτουργίες της επιχείρησή σας υιοθετώντας μια επικερδή πορεία ή στρατηγική, αρκεί να παραμείνετε σε εγρήγορση και να κρατάτε την επιχείρησή σας ευέλικτη ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές της αγοράς.

4. Αντιλαμβάνεσαι τα δυνατά σου χαρακτηριστικά

Μπορείτε να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα της επιχειρηματικής σας ικανότητας μόνο αν περάσετε την πύλη και ξεκινήσετε ενεργά την δραστηριότητα σας.

Ορισμένα μαθήματα έρχονται μόνο μέσω της πρακτικής και της εμπειρίας. Είστε ένας ηγέτης ή κάποιος που εργάζεται καλύτερα όταν εμπλέκεται περισσότερο στις καθημερινές εργασίες της επιχείρησης; Ποια είναι τα ταλέντα σας καθώς ηγείστε την επιχείρησής σας; Τι είδους επιχείρηση θέλετε πραγματικά να χτίσετε;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζετε με απόλυτη βεβαιότητα τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, έως ότου πάρετε μια βαθιά ανάσα και ξεκινήσετε να πράττετε.

5. Ναι, μπορεί και να πετύχει

Ενώ ακούμε ότι πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, υπάρχουν και αρκετές από αυτές που επιτυγχάνουν είτε κάνοντας κρότο είτε αθόρυβα. Κάποιες ακόμα συνεχίζουν να κυριαρχούν τις αγορές. Θα μπορούσε η δική σας επιχείρηση να είναι ίσως μια από αυτές; Δεν θα ξέρετε ποτέ αν δεν το δοκιμάσετε.

Και να θυμάστε πως η λεγόμενη «αποτυχία» είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση προς την κατεύθυνση σας για την επόμενη επιτυχία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr