NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Η αντικλεπτική τσάντα που θέλουν όλοι δημιουργήθηκε από μαθητές

Η αντικλεπτική τσάντα που θέλουν όλοι δημιουργήθηκε από μαθητές

Λύνουν κοινωνικά προβλήματα και δημιουργούν έξυπνες «επιχειρήσεις» τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Οι 17χρονοι μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρακινήθηκαν από την εξαιρετική τους καθηγήτρια κυρία Άννα Ματσιώρη, δήλωσαν συμμετοχή και εντυπωσίασαν με μία ιδέα που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, ένα αντικλεπτικό σύστημα για τσάντες.

Ο Γενικός Διευθυντής της «επιχείρησης», Αθανάσιος Παπαθανασίου, μαθητής της Γ’ Λυκείου εξηγεί πως ξεκίνησαν όλα: «Χρειαζόμασταν μια ιδέα, μια καινοτόμα ιδέα για να ξεκινήσουμε. Στο τραπέζι έπεσαν πολλές και διαφορετικές προτάσεις. Σκεφτήκαμε τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, μετρήσαμε τις δυνάμεις μας, αναλογιστήκαμε τι μας αρέσει και τι όχι και καταλήξαμε στο προϊόν VOX, το πρώτο από μια σειρά καινοτόμων προϊόντων τα οποία δημιουργεί, παράγει και εμπορεύεται η επιχείρησή μας, η Creative Antitheft Robotic Equipment-CARE. Τι είναι όμως το VOX; Είναι ένα μοναδικό σε καινοτομία ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα που τοποθετείται και επανατοποθετείται σε κάθε τσάντα, την οποία μετατρέπει σε «έξυπνη τσάντα» ανιχνεύοντας οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη πρόσβαση και ενημερώνοντας άμεσα, μέσω ενός ηχητικού συναγερμού, τον κάτοχό της. Παράλληλα, σε συνεργασία με την εταιρεία ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ - Δερμάτινα Είδη δημιουργήσαμε την πρώτη τσάντα με ενσωματωμένο αντικλεπτικό» δηλώνει με ενθουσιασμό ο Θάνος.

Oι συμμαθητές – «συνάδελφοι» του Θάνου συμπληρώνουν: «Αυτό που μας οδήγησε στη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το γεγονός ότι στις σύγχρονες κοινωνίες, και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις οι κλοπές τσαντών σε δημόσιους χώρους είναι μια πραγματική μάστιγα, με τον κάθε πολίτη να αποτελεί υποψήφιο θύμα. Δυστυχώς, ο φόβος και η ανασφάλεια αναδεικνύονται σε παράγοντες της καθημερινής ζωής. Υπάρχει λοιπόν εκεί έξω μια αγορά που περιμένει να καλυφθεί και μια ανάγκη που ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί. Η έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε κατέδειξε ένα πρόθυμο, κυρίως γυναικείο, αγοραστικό κοινό διατεθειμένο να διαθέσει μέχρι και 30€ για ένα αντικλεπτικό τσάντας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη ζήτηση των προϊόντων μας», λένε με ικανοποίηση τα παιδιά.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά για να υλοποιήσουν την ιδέα τους ήταν πολλές, αλλά ο συγκεκριμένος, κοινός τους στόχος τους, τους έδινε δύναμη και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το γεγονός ότι το προϊόν απαιτούσε υψηλή τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα οι δύο μαθητές που στελέχωναν το τμήμα παραγωγής να αφιερώσουν πολλές ώρες μελέτης, ώστε να καταφέρουν να το δημιουργήσουν. Επίσης, έπρεπε με μικρό κεφάλαιο να κατασκευάσουν ένα προϊόν υψηλού κόστους, το οποίο αποτελείται από εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας. Πολλά από αυτά χρειάστηκε να αγοραστούν κατόπιν παραγγελίας από Αθήνα και κάποια από το εξωτερικό. Ο χρόνος λοιπόν και το υψηλό κόστος παραγωγής ήταν οι αντίπαλοι των παιδιών, αλλά τελικά τα κατάφεραν. Με το πρωτότυπο που δημιούργησαν κίνησαν το μεγάλο ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού και των δημοσιογράφων, στην Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης 2018 που διοργάνωσε το ΣΕΝ/JA Greece στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.

CreativeAntitheft_-senja2.jpg?mtime=20181206101356#asset:106438

Aυτή η δράση έδωσε στα παιδιά μεγάλη χαρά και αισιοδοξία. Προσπαθούν να εξελίξουν την ιδέα τους, μειώνοντας σημαντικά τόσο το κόστος, όσο και το μέγεθος του μηχανισμού που δημιούργησαν, αξιοποιώντας και τις γνώσεις τους τώρα που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο. «Είμαστε πεπεισμένοι πως οι τσάντες του μέλλοντος θα έχουν ενσωματωμένα αντικλεπτικά συστήματα», λέει ο Θάνος. «Ξεκινώντας την ανάπτυξη της ιδέας μας στο πλαίσιο του προγράμματος των «Εικονικών επιχειρήσεων» πλησιάσαμε τους πελάτες μας, δοκιμαστήκαμε, εξελιχθήκαμε και ελπίζουμε να μπορέσουμε στο μέλλον να προχωρήσουμε στην κεφαλαιοποίηση της αξίας της «εταιρίας» μας, δημιουργώντας τη δική μας startup»

Είναι εντυπωσιακό ότι τα παιδιά «τόλμησαν» να ιδρύσουν μια «Εικονική Επιχείρηση» στην Γ’ Λυκείου, μια χρονιά με πολύ διάβασμα.   «Η διαδικασία ήταν πολύ απαιτητική, περισσότερο από όσο φανταζόμασταν στην αρχή. Αυτή λοιπόν την περίοδο, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε εξαρχής πως θα υπήρχε, πέρα από το διάβασμα, μια σχολική δραστηριότητα που θα ενέπλεκε τους περισσότερους από εμάς, στην οποία θα αφιερώναμε το χρόνο και την ενέργειά μας. Η C.Α.R.E. μάς έκανε να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα ενός μαθητή της Γ΄ Λυκείου», λέει η Υποδιεθύντρια της «επιχείρησης», Αθηνά Χριστοφορίδου. «Έδωσε σε κάποιους από εμάς τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το αντικείμενο που θέλουμε να σπουδάσουμε, μας εφοδίασε με επιστημονικές γνώσεις στον προγραμματισμό, τις σύγχρονες τεχνολογίες, την πληροφορική, την οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων, μας προσέφερε μελλοντικούς εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς στόχους. Μας ανάγκασε να βγούμε στον πραγματικό κόσμο, να γνωρίσουμε την αγορά και τον επιχειρηματικό στίβο, βελτίωσε την ικανότητά μας για επικοινωνία, μας έμαθε την αξία της ομαδικότητας, της αφοσίωσης, της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας και της επαγγελματικής συνέπειας. Δοκίμασε τις σχέσεις μας, όταν κάποιοι από μας δεν συνεισέφεραν το ίδιο με τους υπόλοιπους, αλλά παράλληλα μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα και τελικά μας έφερε πιο κοντά».

CreativeAntitheft_-senja3.jpg?mtime=20181206101454#asset:106439

Τα παιδιά ευχαριστούν θερμά την καθηγήτριά τους Άννα Ματσιώρη που τα παρακίνησε να πάρουν μέρος σε αυτό το project επιχειρηματικότητας αλλά και τους συμβούλους-εθελοντές  Ιωάννη Παπαδόπουλο και Γεώργιο Βαρελά από την εταιρεία ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν πάντα κοντά τους μέντορες και εμψυχωτές, προσφέροντάς τους τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους και βοηθώντας τους σε κάθε βήμα. 

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας, επιχειρηματίες, χορηγούς, γονείς, καθηγητές και μας έδωσαν την ευκαιρία, το κίνητρο και την επιστημονική και ηθική στήριξη να δοκιμαστούμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, να απελευθερώσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, να θέσουμε τα ερωτήματα και να ψάξουμε τις λύσεις και να λειτουργήσουμε υπεύθυνα σε αυτή προς όφελος δικό μας και του κοινωνικού συνόλου» δηλώνει σύσσωμη η ομάδα των 16 μαθητών και μαθητριών. Εμείς αυτό που λέμε σε όλους είναι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!  

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr