7 διάσημοι entrepreneurs που είδαν την πόρτα της εξόδου από την εταιρεία τους
Επειδή ίδρυσες μια εταιρεία δεν σημαίνει πως είσαι και το αφεντικό της. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διάσημοι ιδρυτές εκδιώχθηκαν από τις εταιρείες που οι ίδιοι έστησαν.
Από τον Steve Jobs και την περιβόητη απομάκρυνση του από την Apple μέχρι την απομάκρυνση του Travis Kalanick από την Uber, ιδού επτά περιπτώσεις που οι ιδρυτές είδαν την πόρτα της εξόδου της εταιρείας που οι ίδιοι έφτιαξαν.
Steve Jobs, Apple
Τη δεκαετία του 1980, το διοικητικό συμβούλιο της Apple θεώρησε πως ο Steve Jobs ήταν πολύ νέος και ιδιοσυγκρασιακός για να «τρέξει» την εταιρεία, οπότε, ως απάντηση, αυτός έφερε τον John Sculley, στέλεχος της Pepsi, για να αναλάβει αυτήν την ευθύνη. Μετά από πολλές διαφορές και διαφωνίες, ο Sculley έπεισε το 1985 το ΔΣ να απομακρύνει τον Jobs. Μια δεκαετία μετά, ο τελευταίος ήταν και πάλι στην Apple, μετά την εξαγορά της εταιρείας που είχε ιδρύσει, της NeXT.
Jack Dorsey, Twitter
Το 2006, οι Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone και Noah Glass ξεκίνησαν αυτό που έμελλε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο, το Twitter. Ο Dorsey ανέλαβε τον ρόλο του CEO, αλλά δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να ξεκινήσουν οι διαφωνίες γύρω από τον τρόπο που διοικούσε την εταιρεία. Το 2008, ο Dorsey απολύθηκε από τον συνιδρυτή Evan Williams, ο οποίος ήταν ο βασικός επενδυτής και πρόεδρος, για να επιστρέψει το 2015.
Travis Kalanick, Uber
Το 2017 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την Uber. Μέσα σε εκείνους τους μήνες, είδε από μηνύσεις και συγκρούσεις αυτοοδηγούμενων οχημάτων μέχρι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Με αφορμή την εταιρική κουλτούρα που είχε δημιουργήσει εντός της Uber, ο Kalanick είδε την πόρτα της εξόδου το 2017, οπότε και του ζητήθηκε να παραιτηθεί, ούτως ώστε αυτή να ξεκινήσει την ανασυγκρότηση της δημόσιας εικόνας της.
Andrew Mason, Groupon
Ο Mason, ο οποίος είχε συνιδρήσει την Groupon, έχοντας διατελέσει και CEO σε αυτήν, απολύθηκε λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της. Υπό την καθοδήγηση του Mason, η Groupon αναφέρεται πως αντιμετώπισε πολλές οικονομικές δυσκολίες, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την ευθύνη για την δυσχερή κατάσταση. Μετά την αποχώρηση του, κοινοποίησε επιστολή στο προσωπικό μέσω της οποίας δήλωνε τα ακόλουθα: «μετά από 4,5 χρόνια έντονα και υπέροχα χρόνια στην Groupon, αποφάσισα να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου - αστειεύομαι, απολύθηκα σήμερα».
Jerry Yang, Yahoo
Το 2008, μετά την αντίσταση που προέβαλε σε πρόταση εξαγοράς από την Microsoft, ο Yang αποχώρησε από τη θέση του CEO της Yahoo για να επιστρέψει σε εκείνη του «chief Yahoo». Τέσσερα χρόνια μετά, παραιτήθηκε ολοκληρωτικά από αυτήν, όταν οι μέτοχοι ήθελαν να θέσουν την Yahoo προς πώληση, κάτι που ο ίδιος αρνούταν σθεναρά.
David Neeleman, JetBlue
Το 1999, ο David Neeleman ίδρυε την χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία JetBlue. Το 2007, έφευγε από αυτήν. Μετά από διάφορα σκαμπανεβάσματα, το τελευταίο χτύπημα ήρθε στις 14 Φεβρουαρίου του 2007, όταν, κατά τη διάρκεια μιας θύελλας που χτύπησε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, η εταιρεία υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάτι που την οδήγησε στο να μην ακυρώσει εγκαίρως μια σειρά πτήσεων, όπως έκαναν άλλες αεροπορικές. Αυτό κατέληξε σε εκατοντάδες εγκλωβισμένους επιβάτες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα. Ο Neeleman δήλωσε ταπεινωμένος, κάτι που δεν ήταν αρκετό για να τον κρατήσει στο ΔΣ. Η JetBlue τον απέλυσε λίγο μετά το συμβάν.
Mark Eberhard, Tesla
Αν και πολλοί θεωρούν πως ο Elon Musk είναι το μυαλό πίσω από την Tesla, ο πραγματικός ιδρυτής είναι ο Martin Eberhard. Ο Eberhard θα ιδρύσει την Tesla μαζί με τον Marc Tarpenning το 2003 και θα διατελέσει CEO έως το 2007, όταν και θα απομακρυνθεί από τη θέση του από τον Musk, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος, μετά από ΔΣ στο οποίο δεν συμμετείχε ο Eberhard. Όπως δήλωσε αργότερα «δεν υπήρξε καμία συζήτηση. Δεν άκουσα τι είπαν. Δεν μπόρεσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου». Λόγω του ότι η ιδιωτική συνάντηση δεν συμφωνούσε με τους εσωτερικούς κανονισμούς της Tesla, ο Eberhard δεν απομακρύνθηκε από την εταιρεία αλλά πήρε τη θέση του προέδρου του τεχνολογικού τομέα, στην οποία είχε λιγοστές ευθύνες και ελέγχο.
Με πληροφορίες από Entrepreneur. Φωτογραφίες (υπό CC): Ben Stanfield, Joi Ito, Heisenberg Media, Aaron Fulkerso, JD Lasica, Tokota, Nicki Dugan
Σχόλια