Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να κάνεις, αν πραγματικά θέλεις εκείνη τη θέση εργασίας για την οποία έχεις κληθεί σε συνέντευξη.
Σύμφωνα με την coach Niya Allen-Vatel, εάν δεν θέλεις να μειώσεις τις πιθανότητες που έχεις για πρόσληψη, θα πρέπει να αποφύγεις τις παρακάτω συμπεριφορές.
Μην υπερβάλλεις για τα προσόντα σου
Η περίπτωση αυτή θυμίζει τους πωλητές που προσπαθούν να σου πουλήσουν κάποιο προϊόν και που με κάθε «όχι» που τους λες εκείνοι προσθέτουν στη λίστα και κάποιο επιπρόσθετο πλεονέκτημα αυτού. Θα πρέπει να παρουσιάζεις τα προσόντα σου χωρίς υπερβολές. Χειρίσου τη συνέντευξη ως μια επαγγελματική συνάντηση, κάνε ερωτήσεις, άκου τον συνομιλητή σου.
Μην μιλάς υπερβολικά
Μην δίνεις απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν σου έγιναν και μην συνεχίζεις να μιλάς για εκτεταμένα διαστήματα. Η μη επικεντρωμένη ομιλία δείχνει πως δεν ακούς και ότι δεν μπορείς να δώσεις μια απλή απάντηση. Εκτός του ότι μπορεί να φανείς αγενής, αυξάνεις τις πιθανότητες για ερωτήσεις που δεν θα θέλεις να απαντήσεις. Η λύση είναι να εξασκηθείς από πριν. Με την πρακτική, ακόμη και με μια ψεύτικη συνέντευξη με κάποιο φίλο, καταλήγεις στις κατάλληλες απαντήσεις.
Μην γίνεσαι stalker
Είναι άλλο πράγμα να κάνεις έρευνα για την εταιρεία ή για αυτόν που θα σου κάνει τη συνέντευξη και άλλο να παρουσιάζεις όλους τους τρόπους με τους οποίους αναζήτησες πληροφορίες για αυτούς στο διαδίκτυο. Κράτα το επαγγελματικό επίπεδο, μην μπεις σε προσωπικά ζητήματα και μην επικεντρώσεις σε πληροφορίες που βρήκες σε προσωπικές σελίδες και προφίλ. Εάν ο συνεντευξιάζων αναφέρει κάποιο προσωπικό θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μην πεις ότι έχεις μάθει για αυτό από το προφίλ του στο Facebook.
Μην εμφανίζεσαι απρόσκλητος
Το ότι θα είστε σε επαφή δεν σημαίνει ότι θα εμφανίζεσαι στο γραφείο ακάλεστος για να αφήσεις υλικό ή να πεις μια καλησπέρα. Με το που θα τελειώσει η συνέντευξη, το τελευταίο που θέλει να δει ο υπεύθυνος για θέματα προσωπικού είναι έναν υποψήφιο να εμφανίζεται χωρίς να έχει προσκληθεί. Με την κατάλληλη προετοιμασία, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψεις για να αφήσεις επιπλέον υλικό. Εάν στείλεις ευχαριστήριο email μετά τη συνέντευξη, απλώς πες πως είσαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε επιπρόσθετη διευκρίνηση. Μην στέλνεις απανωτά μηνύματα, ιδίως εάν δεν πήρες απάντηση την πρώτη φορά.
Μην ξεφεύγεις από τα όρια
Αυτός που κάνει τη συνέντευξη δεν είναι ο φίλος σου και δεν θα πρέπει να τον αντιμετωπίζεις έτσι. Μια συνέντευξη πρέπει να θεωρείται επαγγελματική συνάντηση, οπότε μην πεις και μην κάνεις κάτι που δεν θα έκανες σε ένα τέτοιο ραντεβού. Μην χαλαρώσεις τόσο που θα φτάσεις σε σημείο να μιλάς με τρόπο ή τόνο αντιεπαγγελματικό. Όσο χαλαρό και αν είναι το περιβάλλον γύρω σου ή όση συμπάθεια και αν έχεις σε αυτόν που είναι απέναντι σου, διατήρησε το επαγγελματικό επίπεδο.
Μην λες ναι σε όλα
Όσο δελεαστικό και αν ακούγεται το να λες ναι σε όλα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα σου δώσει πλεονέκτημα, αυτό δεν ισχύει. Όταν κάποιος αναζητά έναν νέο εργαζόμενο, αναζητά φρέσκες ιδέες, όχι κάποιον που θα συμφωνεί σε όσα λέει. Να θυμάσαι πως θέλουν να ακούσουν τις ιδέες σου και δεν ψάχνουν για συμβατικές απαντήσεις. Σε κάλεσαν σε συνέντευξη γιατί θέλουν να σε ακούσουν, οπότε να είσαι ο εαυτός σου και να δώσεις αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις.
Με τα κατάλληλα προσόντα και με το να μην δείχνεις υπερβολικά ανυπόμονος και εξαιρετικά πρόθυμος, έχεις μια καλή ευκαιρία για τη θέση.
Σχόλια